Počinje moto sezona: Vozači, oprezno u prometu – kaciga obavezna!

Nastupanjem povoljnih uvjeta za vožnju na međimurskim prometnicama počinje i sezona pojačanog prometovanja vozača motocikla i mopeda, čime se ponovno aktualizira problem njihove sigurnosti u prometu jer motociklisti nakon zimske stanke nastoje nadoknaditi tzv. “propušteno vrijeme”, zanemarujući pri tome sigurnosne aspekte prometa, svoje neiskustvo ili eventualni gubitak prethodno stečene rutine u vožnji, ali i privikavanje svih ostalih sudionika u prometu na njihovu prisutnost.

O toj je temi na konferenciji za novinare govorio je Toni Kolarić, vođa sektora za sigurnost cestovnog prometa Postaje prometne policije Čakovec.

– Na području Policijske uprave međimurske tijekom 2014. godine vozači motocikala sudjelovali su u 17 prometnih nesreća, što je identično njihovom sudjelovanju u nesrećama tijekom 2013. godine. Tijekom 2014. godine nije bilo smrtno stradalih vozača motocikala, dok je 2013. godine smrtno stradao jedan vozač motocikla. Što se tiče teških tjelesnih ozljeda, tijekom 2014. godine 4 vozača motocikla zadobila su navedene ozljede, dok je tijekom 2013. godine 5 vozača motocikala zadobilo teške tjelesne ozljede.

Tijekom 2014. godine vozači mopeda sudjelovali su u 13 prometnih nesreća, što je identično broju nesreća tijekom 2013. godine. U 2014. godine 3 vozača mopeda zadobila su teške tjelesne ozljede, dok je tijekom 2013. godine njih 6 zadobilo teške tjelesne ozljede – rekao je Kolarić.

Kao najčešći uzrok prometnih nesreća i najtežih posljedica u kojima sudjeluju vozači mopeda i motocikala naveo je – neprilagođenu brzinu, nekorištenje zaštitne kacige, te situacije u kojima im drugi vozači oduzimaju prednost prolaska. Najčešće greške i prekršaji vozača ostalih vozila, a koji ugrožavaju vozače mopeda i motocikala spominju se: ne provjeravaju “mrtvi kut”, skreću i prestrojavaju se bez uključenog pokazivača smjera, oduzimaju prednost prolaska na raskrižju te neoprezno otvaraju vrata dok se nalaze u zaustavljenoj koloni.

– Kako bi se izbjegle tragične situacije, osobito smrtna stradavanja vozača motocikala i mopeda, a u cilju povećanja njihove sigurnosti u prometu, ovim putem apeliramo na vozače motocikala i mopeda, na savjesno i odgovorno ponašanje u prometu te poštivanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Ova kategorija sudionika u prometu za vrijeme vožnje obvezna je na glavi nositi propisanu, homologiranu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Također, preporučuje se korištenje i ostale zaštitne opreme, a koja nije propisana kao obvezna.

Ovim putem skrećemo pozornost i ostalim vozačima na pojačanu prisutnost spomenute kategorije sudionika u prometu, odnosno pozivamo ih na pojačani oprez prilikom uključivanja u promet i prestrojavanja, a posebice na povećanu opasnost oduzimanja prednosti prolaska motociklistima.

Napominjemo da će međimurska policija tijekom 2015. godine, uz redovne zadaće, provoditi i pojačani nadzor ponašanja u prometu ovih skupina sudionika u prometu te će protiv svih koji se ne ponašaju sukladno zakonskim propisima poduzimati propisane represivne mjere – završio je Toni Kolarić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije