FOTO: Vincekovo u Svetom Martinu na Muri – pohod u župni vinograd

>> FOTO: Vincekovo u Svetom Martinu na Muri – pohod u župni vinograd

Proizvodnja grožđa, a time i vina jedna je od najvažnijih poljoprivrednih proizvodnji u Međimuraca. Ljubav prema lozi toliko je raširena da gotovo svaki domaćin i u nizinskom dijelu uz kuću ima bar “brajde”.

Velik je broj onih, koji uživaju ili žive od tog plemenitog napitka, a koji će obilježiti i dan Sv. Vinka, zaštitnika vinogradara. Veli se da na Vincekovo nije dobro niti lijepo biti sam pri klijeti. Stoga je već tradicionalno, 15. put, u organizaciji Hrvatske kulturno umjetničke udruge “Sveti Martin” u nedjelju 25. siječnja 2015. održan pohod u župni vinograd.

Okupljanje i pohod krenuo je u 14,00 sati iz centra Svetog Martina na Muri da bi nakon otprilike sat vremena pješačenja stigli u župni vinograd gdje se održao tradicionalni obred uz stihove pučke pjesme “Trsek moj zbudi se” te kuhano vino, čaj i domaće kobasice s domaćim kruhom.

Uz gotovo tristotinjak mještana općine Sveti Martin na Muri ove godine u pohodu sudjelovali su i članovi i članice prijateljskog kulturno-umjetničkog društva “Sveti Jeronim” iz Štrigove te KUD Žiškovec iz Žiškovca. Sam obred odvijao se pod vodstvom Dragutina Bohneca, vinogradara, voćara i predsjednika lovačkog društva “Trčka”.

Ovim putem predsjednik Udruge Dražen Crnčec te svi članovi Udruge žele zahvaliti župniku, općini Sveti Martin, turističkoj zajednici općine te svim pojedincima na svesrdnoj pomoći i korisnim savjetima kako bi i ove godine, zahtjevna manifestacija prošla što bolje. Posebice raduje kako se ovakvim vidom druženja, pa i rekreacije pridružilo puno mlađih ljudi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije