Gripa i u Međimurju – mogu oboljeti i oni koji su se cijepili

U Hrvatskoj bi ove zime, prema procjenama epidemiologa, od gripe moglo oboljeti više od 50 tisuća osoba, što je značajno više od lanjskog broja kada je evidentirano 12 tisuća oboljelih, a vrhunac epidemije očekuje se u veljači.

Loša vijest je i to što je dominantan virus koji cirkulira Europom virus A podtipa H3N2, poznat po tome što uzrokuje težu kliničku sliku i veći postotak komplikacija, javlja portal Slobodnadalmacija.hr. Također, zabrinjavajuće je i da je taj virus naknadno mutirao, pa zaštita protiv njega nije sadržana u ovogodišnjem cjepivu, koje, dakle, neće biti dovoljno efikasno i realno je očekivati da će od gripe oboljeti i osobe koje su se cijepile.

Saznali smo da je gripa stigla i u Međimurje. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo MŽ u drugom tjednu 2015. godine u našoj je županiji prijavljeno 6 oboljelih od gripe od toga je kod dvije osobe izoliran virus tipa A u Nacionalnom lab. za influenzu – HZJZ Zagreb.

Uobičajeni simptomi gripe su povišena temperatura, glavobolja, iscrpljenost, bol u grlu, kašalj, curenje iz nosa, bol u mišićima i mučnina. Od početka bolesti osoba je zarazna od tri do pet dana, a djeca do tjedan dana. No kako biste spriječili mogućnost zaraze gripom, važno je često prati ruke sapunom i vodom najmanje 20 sekundi, izbjegavati kontakt s oboljelima te, ako se ipak razbolite, ostati kod kuće i izliječiti se.

Većina simptoma nestane unutar tjedan dana, no kašalj se može zadržati i dulje. Ako stanje potraje nekoliko dana, ako temperatura traje dulje od tri dana ili ako imate teškoća s disanjem, obvezno potražite liječničku pomoć. Pravog lijeka za gripu nema.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije