Od 22. do 27. siječnja u Čakovcu 5. Revija dokumentarnog filma

Od 22. do 27. siječnja u Centar za kulturu Čakovec dolaze najbolji i najzapaženiji dokumentarni filmovi. 5. Revija nagrađenih dokumentarnih filmova ove će godine prikazati šest ponajboljih ostvarenja iz prošle 2014. godine.

Iako dokumentarni film nema toliku popularnost i publiku kao igrani film, njegova važnost zbog toga što se oslanja na stvarno bilježenje događaja, nije manja. S obzirom na sadržaj, najpoznatije vrste dokumentarnog filma su putopisni, antropološki, obiteljski, prirodoznanstveni, arhivski, kompilacijski i reportažni film te filmske novosti.

Različiti su pristupi prema radu dokumentarnog filma, tj. vrste načina snimanja pa se tako neki događaj može konstruirati ili snimiti metodom skrivene kamere ili pak prikupiti informacije metodom ankete ili intervjua. Da bi se neki događaj razjasnio može se to učiniti i postupkom praćenja osobe ili kompilacijskom metodom, tj. uz pomoć postojećih dokumenata i snimaka.

Prvi filmovi koji su nastali 1895. godine braće Lumiere zapravo su bili dokumentarni filmovi, tj. činjenični filmovi. Nakon Prvog svjetskog rata nastaju cjelovečernji dokumentarni filmovi. Prvi od njih bio je Nanook sa sjevera redatelja R. J. Flahertyja te se nastavio filmovima Dzige Vertova.

Njegov najpoznatiji film Čovjek s filmskom kamerom filmski časopis Sight&Sound proglasio je 2012. najboljim filmom ikad. S pojavom zvučne tehnologije pojačava se dokumentaristički društveni angažman (npr. u britanskom dokumentarističkom pokretu 1930-ih, zatim u francuskoj struji film istina – cinéma vérité i kanadskoameričkoj izravni film – direct cinema).

Sa širenjem televizije, poslije i elektroničke tehnologije od početka 1970-ih postupno se smanjuje društvena utjecajnost dokumentarnoga filma, što se odražava na smanjenje broja realiziranih filmova i inovativnih pristupa rodu. Program 5. Revije dokumentarnog filma u Čakovcu pogledajte klikom ovdje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije