Jeste li znali? Halicanum je današnji Sveti Martin na Muri

U mnogim razgovorima u najturističkijoj hrvatskoj kontinentalnoj opći, Općini Sveti Martin na Muri, spominje se riječ Halicanum, ali nema baš puno onih koji znaju značenje ove riječi.

Pogotovo nema onih koji bi turistima odgovorili na pitanje što je ili što znači ili što je bio Halicanum. Kako bi naš portal dao odgovor o Halicanumu, posjetili smo profesoricu Petru Novinščak, u Svetom Martinu na Muri, koja se bavila istraživanjem i pojmom, te o njemu piše doktorsku dizertaciju.

– Stvarno, malo je onih koji znaju odgovor ili ih je malo na onim mjestima gdje se ta pitanja postavljaju. Često čujem u kafićima i drugim mjestima kako se spominje riječ i postavljaju upiti o Halicanumu, ali odgovora nema. S radošću ću odgovoriti na ovo pitanje, kako bi ljudima, posebice žiteljima ovog našeg kraja pojasnili pojam, barem ukratko, jer opširnije pojašnjenje traži pisanje knjige.

Halicanum je rimski grad iz 1. stoljeća nakon Krista. Arheloškim istraživanjima otkriveno je kako je Halicanom današnji Sveti Martin na Muri. U ono vrijeme to je bio antički grad površine tri kvadratna kilometra, jasnih urbanih crta naselja u obliku kvadrata, takozvanog urbs quadrata s prometnim pravcima u pravilnom ortogonalnom sustavu kada se ulice sijeku pod pravilnim kutom, cardo ili decumanos.

Na tom području nalazi se danas Sveti Martin na Muri, turističko, kulturno i povijesno središte na najsjevernijoj točki u Republici Hrvatskoj. Dakle, kratko Halicanum znači grad Sveti Martin na Muri, današnje općinsko i župno središte, kaže prof. Petra Novinščak, vjerujući kako će ljudi iz ovoga iščitati značaj riječi Halicanum i zorno ga prenijeti onima koji to ne znaju, a žele znati.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije