Proglašeni najčitači i junakinja Knjižnice i čitaonice Goričan

U ponedjeljak, 15. prosinca 2014. godine u Knjižnici i čitaonici Goričan održana je prigodna svečanost u okviru koje su proglašeni najčitači i junakinja Knjižnice u 2014. godini. Najprije se prisutnima obratila knjižničarka Knjižnice Sanja Glavak koja je usporedila sadašnji broj članova s onim prije godinu dana.

Naime, Knjižnica i čitaonica Goričan od listopada 2013. godine nalazi se u novouređenim prostorima u prizemlju zgrade Općine Goričan. U trenutku preseljenja u Knjižnici i čitaonici Goričan bilo je učlanjeno svega 60-ak članova, a danas taj broj iznosi nevjerojatnih 199 što je 7% ukupnog broja stanovništva Goričana. Članovi su raznih dobnih i spolnih struktura, ali i mjesta stanovanja, što je naznaka da u Knjižnici ne gravitira samo okolno stanovništvo iz Goričana već i iz susjednih naselja.

Tome je zasigurno doprinijelo opremanje Knjižnice novim suvremenim namještajem, novom informatičkom opremom, prostorom za čitanje, dječjim kutkom, povećanjem knjižničnog fonda te zapošljavanjem još jednog stručnog djelatnika čime se radno vrijeme Knjižnice povećalo s 15 na 40 sati tjedno. Korisnici Knjižnice prepoznali su važnost ove kulturne ustanove u mjestu, ljepotu samog čitanja i knjige kao takve.

Knjižnica i čitaonica Goričan organizira i uključuje se u kampanje, radionice, predavanja, nastavu, izložbe i druge aktivnosti na općinskoj ali i nacionalnoj razini, koje imaju za cilj informiranje, poticanje čitanja, razvoj čitalačkih vještina i stvaranje informacijske pismenosti. Osim čitanja i stjecanja znanja i vještina, Knjižnica nudi i zabavne sadržaje u okviru organiziranja kvizova, kreativnih radionica, tribina, književnih večeri i druženja koja su sve posjećenija i traženija.

Najčitači koji su proteklu godinu dana (u razdoblju od 15. prosinca 2013. godine do danas) pročitali najviše knjiga su: u članskoj kategoriji predškolaca najviše je čitala Elena Bergovec, u članskoj kategoriji osnovnoškolaca najviše je čitala Lucija Farkaš dok je u kategoriji srednjoškolaca najviše knjiga pročitala Ivana Šavora. S najviše pročitanih knjiga u kategoriji studenata nagrađen je Luka Bergovec.

Irena Smolek pročitala je najviše knjiga u članskoj kategoriji zaposleni, a Spomenka Mihoci u članskoj kategoriji nezaposleni. U najstarijoj članskoj kategoriji najčitačem među umirovljenicima proglašen je Stjepan Mati.

Junakinja Knjižnice koja je svojim radom pomogla Knjižnici (u pripremi i organizaciji radionica) je učenica 7. razreda OŠ Goričan Nives Novak. Najčitačima i junakinji Knjižnice i čitaonice Goričan knjižničarke Jadranka Ivanović i Sanja Glavak uručile su prigodne nagrade i priznanja.

– Čestitamo svim nagrađenima i poručujemo neka nastave čitanje u ovome ritmu, a sve druge također pozivamo na aktivno uključivanje u sve aktivnosti Knjižnice i čitaonice Goričan. Nepresušno je vrelo znanja, zabave i iskustva pohranjeno na bezbrojnim stranicama naših knjiga- poručile su.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije