FOTO: KUD Donji Vidovec priredio gala program za 25. rođendan

Članovi KUD-a Donji Vidovec u subotu, 29. studenoga proslavili su 25. rođendan. Svojim dvostanim programom za pamćenje oduševili su mještane i brojne goste koje je na početku pozdravio predsjednik društva Nikola Matulin.

Kulturno umjetničko društvo osnovano je 20. svibnja 1989. godine pod nazivom KUD “Stjepan Šlibar”. U samom početku društvo broji 47 članova koji djeluju u tri sekcije: tamburaškoj, folklornoj i dramskoj sa inicijativom očuvanja narodnih napjeva i plesova s područja Donjeg Vidovca.

Godine 1997. društvo je promijenilo naziv u KUD “Donji Vidovec” pod kojim djeluje i danas. Društvo danas broji oko osamdesetak aktivnih članova u nekoliko sekcija: folklorna, tamburaška, dramska, vokalna, recitatorska te foto-video sekcija. Od 2006. god društvu se priključila i mlađa folklorna sekcija koja je do tada djelovala u sklopu osnovne škole, te također mlađa tamburaška sekcija. Svaka sekcija ima voditelja čija su zaduženja organizacija probi, pripreme za nastupe te briga o materijalima potrebnim za nastupe kao što su nošnje, instrumenti te različiti rekviziti.

Dužnost voditelja plesača vrši Gordana Zvošec, prof., tamburaša – Nikola Matulin, prof., mlađeg folklora – Monika Cenko i dramske sekcije – Ivanka Crnković. Tijekom svog djelovanja društvo je sudjelovalo na mnogobrojnim smotrama folklora te različitim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu gdje su imali zapažene nastupe. Godine 2014. dobitnici su nagrade “Zrinski” za 2013. godinu koju dodjeljuje Međimurska županija kao najveće priznanje za čuvanje i vrlo uspješnu prezentaciju međimurske kulture i tradicije u županiji, Hrvatskoj i inozemstvu na što su posebno ponosni.

Od 2006. godIne u društvu djeluju i mlađa skupina plesača i tamburaša. Četrdesetak aktivnih plesača i tamburaša uzrasta do 14 godina njeguje plesove i pjesme zavičaja, dječje igre i brojalice. U arhivu društva također ulazi video kasete pod nazivom “Vidovske zgode i nezgode”, CD i kaseta tamburaškog sastava “Vidovčani” pod nazivom “Međimurska šipek ruža” i “Fkrađena ruža” – autora skladbi Srpak Martina.

U gala večeri koju su pripremili za mještane i goste sudjelovalo je 120 članova svih dobnih skupina. Folkloraši i tamburaši pripremili su izvorna međimurska kola i plesove Podravine, najamlađi su plesali koreografiju Raca plava po Dravi, glumci su izveli kratki igrokaz “Verstovanje”, pjesme Ruže Pokolić su interpretirale Valentina Jambrešić, Josipa Jambrešić – Mattel, Marija Pokolić i Bea Grozdek, dok su za pjesmu bili zaduženi solisti Martin Srpak, Ljubica Kopasić, Katarina Hudiček, Alojz Nestić, Ana Čubrilo i Monika Višnjić.

Čestitara je bilo puno, no svako treba izdvojiti Sandru Herman, zamjenicu međimurskog župana, Mirjanu Hržić ispred ZHKUU MŽ i Hrvatskog sabora kulture te općinskog načelnika Josipa Grivca. Herman je kazala kako u 20 godina ovakav rođendanski program nije vidjela što je dokaz da je nagrada Zrinski došla u prave ruke na što su u Županiji itekako ponosni. Hržić je čestitala slavljenicma na spektakularnom programu i zahvalila im što dostojno prezentiraju naš kraj na nastupima, dok je Grivec čuvarima vidovske baštine poručio da su te večeri ispunili srca svih prisutnih.

Bili su tu i gosti iz HKD Međimurje iz Ljubljane i predstavnici prijateljskih i susjednih društava. Na kraju je predsjednik Nikola Matulin uručio zahvalnice voditeljima sekcije te Vinku Habjanu i Ivanu Mikulanu, dok su Ivanka Crnković, Biserka i Franjo Šestak te Terezija Matulin primili plakete za 25 godina neprekidnog rada u društvu.

Razmjena poklona i rođendanska fešta uz tortu nastavljena je u hotelu Golf gdje je slavljenicima došao čestitati i župan Matija Posavec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije