FOTO: KUD “Mihovljan” proslavio 15 godina postojanja

>> FOTO: KUD “Mihovljan” proslavio 15. godina postojanja

U prepunoj dvorani Društvenog doma u Mihovljanu u subotu su mještani Mihovljana zajedno sa članovima KUD-a i njihovim gostima proslavili 15 godina postojanja KUD-a ” Mihovljan”. Mihovljan je prigradsko naselje sa dugogodišnjom kulturnom, umjetničkom i sportskom tradicijom.

U mjestu je oduvijek bilo i ostalo ljudi entuzijasta koji su uspijevali oko sebe okupiti mještane radi druženja, zabave, ali i radi onog najvažnijeg, a to je očuvanje kulturne baštine i narodnih običaja mjesta i zavičaja. Već ranih 20-tih godina prošlog stoljeća postojala je sekcija limene glazbe, koja je od 1936. godine djelovala u sastavu DVD Mihovljan.

1946. godine obnavljaju svoj rad i kao mjesni orkestar limene glazbe uz manje uspone i padove djeluju sve do danas. Premda postoji vrlo malo pisanih tragova o radu “Seljačke sloge”, postoji podatak da je već 1938. godine u Mihovljanu održana smotra folklora čakovečkog kotara, tako da se 1938. godina može s pravom smatrati početkom djelovanja društva. 70-tih godina prošlog stoljeća nositelj kulturnih događanja u selu bio je “Aktiv žena” koji je prikupljao ljude svih dobnih skupina željnih pjesme, plesa i dobrog druženja.

Obzirom da je “Aktiv žena” prešao okvire svog djelovanja odlučeno je da se pristupi osnivanju KUD-a koji je dobilo naziv “Sloboda” i kao takvo društvo je djelovalo sve do početka domovinskog rata kada se nažalost njegovo djelovanje ugasilo. 1999. godine nekoliko članova bivšeg KUD-a “Sloboda” ponovno počinje okupljati ljude željne plesa i pjesme te logičnim slijedom događanja osnivaju KUD “Mihovljan” koji pod tim imenom djeluje i danas, dakle punih 15 godina.

Sa 40-tak članova okupljenim u različitim sekcijama (folklorna, tamburaška, dramska, narodni običaji, umjetnička i dječja) KUD Mihovljan djeluje i nastupa na brojnim nastupima diljem Međimurja i lijepe naše, ali isto tako bilježe i nastupe u inozemstvu, naročito u susjednoj Sloveniji. Jako dobru suradnju uspostavili su sa KUD-om “Pomurje” iz Lendave.

Redoviti su sudionici svih smotri u Županiji na kojima su do sada bili uvijek i visoko plasirani (npr. na Smotri izvornog folklora Međimurja uvijek među prvih 6). Zajedno s još nekim skupinama iz Međimurja ove su godine sudjelovali na Međimurskoj smotri u Zagrebu.

Na Smotri koreografiranog folklora na kojoj sudjeluje samo nekolicina međimurskih KUD-ova, a na kojoj je potrebno izvesti jednu međimursku i jednu koreografiju koja se izvodi izvan Međimurske županije, prošle godine predstavljali su Međimurje za koji nastup su dobili vrlo dobre ocjene, dok su ove godine bili drugi.

Sudjelovali su i na snimanju “Lijepom našom”, a bili su i na smotri “Svadbenih običaja” u Pirovcu. Predsjednik KUD-a je Predrag Kočila, voditeljica folklorne skupine Sanja Bacinger, dok je voditelj tamburaške sekcije prof. Miroslav Novak. Ove su godine imali manji broj nastupa nego prijašnjih godina, a glavni razlog tome je taj što nemaju svoje tamburaše, pa ovim putem pozivaju sve koji bi željeli zasvirati tamburice da im se jave.

Izrazito su ponosni što su ponovno uspjeli okupiti djecu u folklornu skupinu koju vode članice KUD-a Kristina Bajs i Sara Senčar. Priredbu su svojim prekrasnim koreografijama uveličali članovi KUD-a “Seljačka sloga” iz Preloga, dok se za humorističko ozračje pobrinula glumačka skupina KUD-a “Komedijaši” iz Stažnjevca kao i domaći pjesnik Ivica Mesarić.

Na katu doma gosti su mogli razgledati izložbu slika i ručnih radova članova umjetničke sekcije KUD-a koju vodi slikar Zlatko Hergotić. Nakon završene priredbe sa druženjem se nastavilo do u kasno u noć.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije