Nakon ovog članka ćete razmisliti o pijenju vode uz kavu

Kava naša svagdašnja

Hrvatski potrošači su veliki ljubitelji kave. Čak je poziv na sastanak dobio frazu “pozivam te na kavu!”. No ljubitelji kave ne zamjećuju da u kafiću ili restoranu obavezno dobivaju i čašu vode, naruče li je ili ne, i najčešće popiju tu vodu, potpuno zanemarujući sljedeće:

Led

Najčešće potrošači dobivaju led u svojoj vodi, tražili ga ili ne. Istraživanja pokazuju da se u strojevima za led nalazi više bakterija neko u vodi koja se nalazi u WC školjkama. Osim toga mnogi konobari led diraju golim rukama, što nikako nije sanitarno.

Limun

Često potrošača konobar ugodno iznenadi i kriškom limuna u čaši s vodom, a to je još jedno stanište bakterija. Istraživanja pokazuju da unatoč tome što je limun poznat po antibakterijskom djelovanju mnogi mikroorganizmi mogu preživjeti na površini kriške limuna. Potrošači nisu svjesno da kriške limuna u pićima mogu imati i patogene mikrobe.

Čaša

U istraživanje gdje u restoranima ima najviše bakterija došlo se do spoznaje da među 10 površina na kojima je bilo najviše bakterija našle su se upravo čaše. Iako bi konobari trebali rukovati čašama tako da im dodiruje samo dno, mnogi se ne pridržavaju tog pravila pa nema jamstva da će potrošač dobiti čistu čašu, iako se možda isprva čine takvima.

Voda

Većina vode iz pipe smatra pitkom, ponekad su najbolje mjerilo potrošačev nos i jezik, pa ako se primijeti nešto čudno ili je dio u kojem se nalazite poznat po ne baš čistoj vodi, možda je najbolje jednostavno popiti čašu vina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije