Uskoro ćemo se voziti na benzin koji proizvode bakterije?

Znanstvenici širom svijeta na razne načine pokušavaju doći do pogonskog goriva koje bi jednom zamijenilo ono koje nam donose fosilni ostaci iz središta zemlje. Gorivo koje proizvode bakterije nije nikakva novina jer znanstvenici isto poznaju već godinama.

Jedini njegov problem jest zaribavanja motora koji ga koristi i to nakon određenog vremena. Taj problem sada bi trebao biti prošlost jer su znanstvenici s britanskog sveučilišta Exeter uspjeli uzgojiti bakteriju čiji benzin se neće s vremenom lijepiti na stijenke motora i tako ga uništiti.

Escherichia coli više nije samo bakterija koja nam izaziva mnoge zdravstvene probleme. Britanski znanstvenik John Love i njegov tim razvili su njen spoj koji stvara benzin kemijski i strukturalno identičan onome koji dobivamo iz sirove nafte.

Kako bi ga dobio, Love je uzeo gene drveta Kamforovca, bakterija iz zemlje, te plavo-zelene alge i ugradio ih u DNA Escherichije coli. Tako genetski modificirane bakterije zatim je hranio glukozom dobivenom od biljaka, a rezultat njihove probave je benzin identičan onome koji dobijemo preradom sirove nafte.

Nakon što su to uspjeli John Love i njegov tim znanstvenika sada će morati riješiti masovnu primjenu svoje metode. Prva prepreka je hrana kojom se ove bakterije hrane. Love će tako morati E coli prilagoditi jeftinijem i dostupnijem izvoru hrane kao što je to životinjski izmet. Kada se to riješi zapreka za “umjetni” benzin neće biti, prenosi Automotoportal.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije