Googleov automobil bez vozača vozi sigurnije od svih

Ideja da cestama voze auti bez vozača zvuči zastrašujuće. No ne bi trebalo biti tako. Oni nikad nisu pijani, umorni ili nervozni. I oni će, tvrdi Google, smanjiti broj mrtvih u prometu.

Iako je Googleov auto bez vozača još ne može imati svatko, rezultati koje je ostvario u prvih godinu dana, koliko ga testiraju u prometu, su sjajni. Googleov sustav upravljanja, koji je ugrađen u Toyotu Prius i Lexus, prešao je 420.000 kilometara bez ijedne nesreće.

– Nakon testiranja u cijeloj Nevadi i Las Vegasu možemo reći da je ovo vozilo jako sigurno. Točnije, sigurnije od čovjeka – rekli su iz ureda za sigurnost u prometu države Nevade.

Google je prvi put objavio i fotografije onoga što njihov virtualni “vozač” vidi dok vozi. Pogled mu je sličan onome Terminatora iz legendarnog Schwarzeneggerova filma u kojem robot svijet promatra pomoću tisuća senzora, prenosi 24sata.hr.

Googleov auto u svakom trenutku “vidi” sve u krugu od 360 stupnjeva oko vozila. U sekundi obradi gigabajt podataka i 1,5 milijuna raznih parametara poput svjetla na semaforu, pozicije GPS-a, drugih vozila, pješaka…

To omogućuje računalima u autu da nepogrešivo navigiraju ulicama i autocestama što bi moglo biti revolucionarno rješenje za slijepe. Google vjeruje da će auto krenuti u prodaju za pet godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije