Javna akcija udruge Zora – “Nikad nije kasno” u sva tri međimurska grada

>> Javna akcija udruge Zora – “Nikad nije kasno” u sva tri međimurska grada

Na spomen 22. rujna 1999., kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene, a djelatnica suda teško ozlijeđena, u Hrvatskoj se svake godine obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U sklopu projekta “Nikad nije kasno” koji provodi Udruga Zora – za neneasilje i ljudska prava s partnerima Policijskom upravom međimurskom, Sigurnom kućom Čakovec i Centrom za socijalnu skrb Čakovec sa svojom podružnicom Obiteljski centar, a povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama javna akcija u Čakovcu je održana u subotu, dok će se u Prelogu na glavnom gradskom trgu održati sutra (utorak, 23. rujna), a na gradskoj tržnici u Murskom Središću u četvrtak 25. rujna od 9,00 do 11,30 sati.

Ciljevi projekta “Nikad nije kasno” prije svega je i informiranje stanovništva Međimurske županije o uslugama i mjestima (udrugama/institucijama) vezanima uz zaštitu i prevenciju nasilja u obitelji te prepoznavanje različitih oblika nasilja u obitelji kao i povećani broj traženja pomoći.

Naime , kako je tijekom subotnje akcije u Čakovcu kazala Marina Kolar izvršna direktorica udruge Zora, uvriježeno je mišljenje da postoji samo fizičko nasilje (masnice, prijelomi), no to nije točno jer postoji jedan veliki i široki spektar nasilja. Postoji i emocionalno nasilje u kojem se ljude psihički maltretira i ucjenjuje, zatim ono ekonomsko u kojem se određenim ljudima zabranjuje zapošljavanje odnosno u nemogućnosti su dobiti novac za osnovne životne potrebe, a tu je i seksualno nasilje, od onog verbalnog pa do silovanja.

Javnost je potrebno senzibilizirati o posljedicama obiteljskog nasilja

Postoji percepcija da je izlazak, odnosno rješenje obiteljskog nasilja zapravo vrlo lako, ističe Kolar, zapravo je istina nešto sasvim drugačija. Svi oni koji nisu izloženi (ili nisu bili) obiteljskom nasilju smatraju da je potrebno jednostavno otići i prijavati takvo nasilje.

No, do trenutka kada se dogodila prava erupcija nasilja prošlo je već mnogo manjih ciklusa u kojima je žrtva bila potpuno sama i izolirana i nije se znala kome obratiti. S druge strane prednost Međimurja je u tomu što smo manja sredina i tu postoji veća mogućnost da se zajedničkim snagama različitih službi intervenira na vrijeme i spriječi veće zlo.

“Stopram sam se oženiv već me žena zbila”

Stihovi ove međimurske pjesme možda i jesu šaljivi no, mnogim muškarcima nije do smijeha kada se upravo to dogodi. Marina Kolar ističe da osim što je prednost Međimurja to što je manja sredina pa se lakše mogu riješiti mnogi problemi na vrijeme, s druge strane to što se većina ljudi poznaje je i dosta veliki problem kada je u obitelji nasilnik – žena.

Unatoč tomu što se o takvoj vrsti nasilja govori sve više, ona je još tabu, još uvijek nažalost zajednica smatra da je to njihov privatni problem (muža i žene) i stoga u informacijama o nasilju nad muškarcima nema toliko jasnih podataka jer je taj zapravo dosta veliki društveni problem obavijen šutnjom i tajnama, strahovima i predrasudama.

Kada se govori o nasilju nad muškarcima prisutne su velike tamne brojke, zato što muškarci nerado govore o tomu što doživljavaju i preživljavaju jer postoji još uvijek prisutni stereotip o “jačem spolu”. Muškarci su tako (prema studiji Daše Poredoš Lavor i Slavka Jerkovića), češće izloženi emocionalnom i ekonomskom zlostavljanju. Ono je gotovo nevidljivo , nije mjerljivo, nema vidljivih tragova , a češće su posljedice složenije i bolnije nego kod fizičkog zlostavljanja.

Stoga je zbog različitih navedenih oblika nasilja u obitelji potrebna edukacija javnosti i predstavnika udruga, institucija i škola o vrstama nasilja u obitelji i prevenciji te umrežavanje u zajedničkom radu na rješavanju problema. Upravo je i ova akcija koju provodi ZORA – udruga za nenasilje i ljudska prava sa svojim partnerima u projektu odlična stvar i prilika da se prenese poruka svima koji možda i žive u strahu od nasilnika, ali i onima koji to nasilje mogu spriječiti – “NIKAD NIJE KASNO”.

Svi oni koji trebaju pomoć vezano uz obiteljsko nasilje u Međimurskoj županiji mogu se javiti na :
112 – Jedinstveni broj za hitne službe na koji možete prijaviti hitnu situaciju, nesreću ili prijetnju za ljudske živote, imovinu, okoliš i kulturna dobra.
192 – Policija, za hitnu intervenciju u slučajevima nasilja

040/391-920 Centar za socijalnu skrb Čakovec, ako želite dogovoriti sastanak s djelatnicima Centra vezano za razvod, povjeravanje djece, nasilje u obitelji, ili bilo koje drugo pravo vezano za Obiteljski i Zakon o socijalnoj skrbi, www.czss-ck.hr

Podružnica CZSS-a Obiteljski centar pruža usluge savjetovanja (psihologinja, pravnica, socijalna radnica), 040/395 927, email: obiteljski.centar.medjimurske.zupanije@ck.t-com.hr

Sigurna kuća Čakovec, Dom za žrtve obiteljskog nasilja http://sigurnakuca-medjimurje.hr/ – pruža uslugu privremenog smještaja žrtvama obiteljskog nasilja, odraslim osobama i djeci, a smještaj se osigurava putem CZSS-a. 099 835 7335

Udruga Zorawww.udrugazora.hr, organizira edukacije o prepoznavanju i prevenciji nasilja u obitelji, 395-344.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije