FOTO: U Svetoj Mariji nastavljena dominacija DVD-a Donji Kraljevec

>> FOTO: U Svetoj Mariji nastavljena dominacija DVD-a Donji Kraljevec

Ovogodišnje tradicionalne natjecanje sa zaprežnim špricama u organizaciji DVD-a Sveta Marija održano je u nedjelju, 10. kolovoza 2014. pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske vatrogasne zajednice.

Ovo nadaleko poznato vatrogasno natjecanje otvorio je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader koji je ponovno iskazao divljenje prema organizatorima koji su natjecanje pretvorili u vatrogasni spektakl koji svake godine okuplja sve veći broj ekipa i posjetitelja.

Program je započeo od 9 sati otvaranjem izložbe zaprežnih šprica u centru Svete Marije. U popodnevnim satima upriličen je doček natjecateljskih ekipa uz Zagrebačke mažoretkinje i Puhački orkestar iz Male Subotice. Sve ekipe s oko 600 natjecatelja i goste pozdravila je načelnica općine Sveta Marija Đurđica Slamek.

Tako se u petsatnom natjecanju, koje traži znanje i snagu rukovanja sa špricama s kojima su se nekada vatrogasci borili protiv vatrene stihije te brzinu, spretnost i najposlije preciznost u gađanju i rušenju meta, sudjelovalo 37 muških i 17 ženskih ekipa.

U muškoj konkurenciji svoju dominaciju su ponovno dokazali vatrogasci iz Donjeg Kraljevca čija je treća ekipa bila bolja od njihove druge ekipe, dok su treći bili članovi DVD-a Strahoninec. Donjokraljevčani su u tom natjecanju bili prvaci 1997., 2000., 2001.,2004., 2009., 2010.,2011. i 2012. godine kada su zadržali prijelazni pehar u trajnom vlasništvu te ponovno 2013. i 2014. godine.

Spomenute ekipe su primile pehare i medalje, a pobjednici i prijelazni pehar organizatora. Kod žena su prvakinje također postale natjecateljke iz Donjeg Kraljevca, druge su bile članice DVD-a Gornji Vidovec, a treće natjecateljke iz DVD-a Šandorovec.. Ove ekipe su primile pehare i medalje koji su im uručili Ante Sanader i Ivan Pavlic, predsjednik društva domaćina.

Birale su se i najstarije ekipe. Kod muškaraca su to vatrogasci veterani Vatrogasne zajednice MŽ-e sa 653 godine, a kod žena su to pripadnice DVD-a Specijalne bolnice Krapinske Toplice koje su ukupno imale 415 godina. Najstariji natjecatelj je Antun Gosarić iz Donjeg Kraljevca koji ima 82 godine.

Od izloženih šprica najljepšom je proglašena šprica DVD-a Nedelišće. Program otvaranja i zatvaranja manifestacije je vodio Alen Šćuric, voditelj Zagrebačkih mažoretkinja, a glavni sudac natjecanja bila je Jadranka Sermek.

Nakon proglašenja rezultata organizirana je tradicionalna vatrogasna veselica uz glazbeni sastav Globus. Organizatori već sada najavljuju pravi vatrogasni spektakl iduće godine kada će se održati jubilarno 20. natjecanje.

>>> Sve fotografije pogledajte u našoj galeriji

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije