U Šajerici ponovno izložba podvodnih fotografija Nikole Hrženjaka

>> U Šajerici ponovno izložba podvodnih fotografija Nikole Hrženjaka

U Čakovcu u galeriji Scheier, zbog velikog interesa publike, po drugi puta izlaže Nikola Hrženjak, podvodni fotograf. Izložba “Čarobni svijet” je, u organizaciji Fotokluba Čakovec, otvorena od 26. srpnja do 14. kolovoza 2014. godine.

Nikola Hrženjak fotografijama bilježi raznolikost života koji se može naći u tajanstvenim morskim dubinama. Raznobojna i raznolika bića, prekrasni sprudovi te neizbježni tragovi i ostaci ljudske civilizacije motivi su njegovih fotografija. Očaran ljepotama podmorja nije se ograničio samo na Jadran, već je zaronio i zabilježio ljepote dubina Crvenog mora.

Osim ronjenja u morima Nikola Hrženjak je prvi ronilac koji je zaronio i zabilježio podvodni svijet međimurskog jezera okovanog ledom. Podvodnom fotografijom nastoji hrvatskoj javnosti skrenuti pozornost na ljepote podmorja Jadrana, promicati ekologiju, očuvanje mora, rijeka i jezera te pozvati na društvenu odgovornost pri korištenju tih resursa.

Nikola Hrženjak, ing. multimedije, rođen je 1978. godine u Čakovcu. Kombinacija strasti za ronjenjem, extremnim sportovima i fotografiranjem, navela ga je da se 2002. godine započne baviti podvodnom fotografijom kako bi sa drugima podijelio ljepotu viđenu ispod površine mora. Ubrzo mu fotografiranje “za vlastiti gušt” više nije bilo dovoljno te se kao član RK Roniti se mora odlučio okušati na vrlo zahtjevnim natjecanjima u podvodnoj fotografiji.

Do sada se natjecao na više državnih i međunarodnih natjecanja u podvodnoj fotografiji na kojima je osvojio nekoliko medalja.

O izložbi: Viši predavač na Veleučilištu Sjever, Mario Periša, dipl.ing.:

Čarobni svijet

Fotografija se uvijek nalazi na kraju geste; ona kaže to, to je to, to je taj”… Roland Barthes. To! zapravo predstavlja usklik prepoznavanja, oduševljenja i odobravanja, podrške onome neprekidnom očekivanju, koje nas uvijek iznova iznenadi, a to je ono što bi u idealnom svijetu trebalo biti ili što očekujemo da jest.

To! je bio moj komentar na objavljenu fotografiju na društvenim mrežama, kojom je Nikola Hrženjak najavio svoj novi ciklus čarobnog svijeta. Ovo To! po zvučnosti i smislu odzvanjalo je kao Tao, neka cjelovita frekvencija koja nastaje u dubinama spoznaje,a koja je u rezonanciji s tišinom u prigušenom i gušćem sadržaju volumena podvodnog svijeta.

Upravo u ritmu te frekvencije i na amplitudama toga vala Nikola Hrženjak istražuje morske dubine propitujući emocionalne naboje svoje duše bogato obojanim fragmentima živoga vodenog svijeta, tako intenzivnog kolorita, koji gledamo na koncu fotografskih postupaka i gesti. Ali Nikola i slikama snažnoga kolorita suprotstavlja crno-bijele motive naglašavajući linije i oblike, kojima tvori skladne kompozicije, desaturirane ljudskom prisutnošću, apelirajući tako na ekološku odgovornost pojedinca i zajednice.

Njegov interes zapravo je usmjeren prema osnovnom – metafizičkom. Uranjanje u dubine plavetnila svojevrsna je kontemplacija i poniranje u dijelove podsvijesti i duše iz koje izranjaju impresije, koje smjelo povezuje u slike izgrađujući kompozicije prožete snagom boje i oblika tvarnoga svijeta, skrivenog od svakodnevnice ljudskog okruženja, uspostavljajući i vraćajući tako ravnotežu između čovjeka i prirode.

Podvodni svijet nije uobičajena ljudska okolina i zakoni fizike imaju neke druge parametre. Tako i sam čin fotografiranja zahtijeva puno više koncentracije, snage i pomaka u percepciji. Sve to predstavlja izazov i zahtijeva veliku fizičku i psihičku spremnost, stručnost i preciznost u regulaciji intenziteta svjetla bljeskalica i svih drugih fotografskih tajni, kojima je Nikola već dokazano ovladao.

Predočavajući nam tajanstvene dubine Jadranskog i Crvenog mora, autor dokazuje da nije riječ o pukom bilježenju prirode, već i o stvaranju vlastitog svijeta inspiriranog ljepotama prirode.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije