Put u Podturen: Tradicijsku preradu lana prepoznala i Europska unija

Podturen je najsjevernija točka razgraničenja u Hrvatskoj s Republikom Mađarskom, a najjužnija sa Slovenskim Prekmurjem, te je jedina općina u Međimurju koja ima granicu s dvije države.

Općina Podturen sastoji se od šest naselja: Celine, Ferketinec, Miklavec, Novakovec, Podturen i Sivica. Ovo međimursko mjesto je poznato zbog unikatnog spomeničkog kompleksa Kalvarije u samom centru mjesta, jedinstvenog na području Međimurja, te župne crkve Svetog Martina, arhitektonskog dragulja s neobičnim spojem gotičkih i baroknih stilskih karakteristika.

U tom mjestu njeguju, pomalo već zaboravljenu tradiciju uzgoja prerade lana. Za Podturen se čulo i po njihovim izvornim fašničkim karnevalskim maskama “Čapljama”. Cijelom ovom kraju svoj pečat daje rijeka Mura koja u ovom prostoru pruža svoje najljepše prirodno izdanje.


Općina Podturen u IPA Projektu Njegovatelji tradicijske baštine

Put u Podturen odveo me proslavu Dana Općine koji se obilježava na blagdan Tijelova. Ove godine to je bilo 19. lipnja. U sklopu projekta Njegovatelji tradicijske baštine – IPA HU-HR, Općina Podturen tog je dana u sportskoj dvorani organizirala manifestaciju “Tradicija prerade lana u Podturnu”. Cilj priredbe je podizanje svijesti lokalne zajednice o vrijednostima tradicijske baštine te  promocija i uključivanje iste u turističku ponudu regije.

Lokalne samouprave s hrvatske (općine Podtruen i Domašinec) i mađarske strane (Czeszterg, Becsvolgye i Kerkaszentkiraly) kroz projekt razmjenjuju kulturne programe kako bi unaprijedili svoju turističku infrastrukturu što će doprinijeti sinergijskim efektima u društvenom i gospodarskom razvoju prekograničnog područja. Dolazak gostiju bio je popraćen svirkom poznatih puhača – Skandal benda.


Od lana su se izrađivale kiklje, muške narodne nošnje, plahte, vihlani…

Program je započeo prikazom već pomalo zaboravljenog tradicijskog umijeća uzgoja i prerade lana od samog početka procesa sadnje biljke do finalnog proizvoda – platna. Za to su se uz pjesmu Vesela trlja pobrinuli članovi KUD-a Podturen koji ovu tradiciju njeguju punih 35 godina. Marija Jambrošić, članica KUD-a rekla mi je da je da je ta pjesma posvećena lanu koji se i dan danas sadi, ali isključivo za vlastite potrebe. Nekada su se od lana šivale kiklje (suknje), muške narodne nošnje, plahte, vihlani…

Posjetitelje, goste i uzvanike otvarajući svečanu sjednicu Općinskog vijeća pozdravio je predsjednik Vjenceslav Hranilović. U svom obraćanju istaknuo je da Općina slavi 21. godinu uspješnog rada i sada s pravom mogu reći da su punoljetni. U tom vremenu realizirane su značajne kapitalne investicije za bolji i ugodniji život mještana. Izgrađena je sportska dvorana, pročistač otpadnih voda, uređena je zona u Sivici, izgrađen nasip…

Pri kraju je izgradnja kanalizacijske mreže u Podturnu, a u planu je i za ostala općinska naselja. Hranilović je naglasio da Općina ulaže u djecu – od vrtića, osnovnog i srednjeg obrazovanja do studenata te vodi brigu o sportskom, kulturnom i društvenom životu mjesta.


Načelnik Lepen: U tijeku izrada projektne dokumentacije za Mlin na Muri

O samom projektu govorio je dugogodišnji načelnik Josip Lepen koji se još jednom iskazao kao dobar domaćin. Iznio je informaciju da Općini Podturen na temelju projekta pripada 40 tisuća eura u sklopu kojeg je već održana poznata Maškarada. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za Mlin na rijeci Muri kod kojeg će biti postavljena maketa.

– Uvjeren sam da ćemo na zajedničkim projektima surađivati u narednim godinama, posebice na području sporta i gospodarstva. Ovom prilikom zahvaljujem svim sudionicima projekta  – kazao je Lepen. Dan Općine ispred Međimurske županije mještanima je čestitala zamjenica župana Sandra Herman. Nakon govorancija, održan je kulturno umjetnički program kojeg je vodio Ivica Varga.


Podturenski bograč za sve

Pjesme, plesove i nošnje svoga kraja prikazali su članovi KUD-a Podturen, Udruge žena Sivica, Udruge Turen, DSR Sport za sve Ferketinec – Miklavec, KUD Domašinec, KUD Mura Novakovec i Grupa citraša iz mađarske Letinje.

Za zabavu je bio zadužen Đura z Međimurja koji je dobro nasmijao publiku, a za pravi podturenski bograč Ivan Zrna koji je skuhao 500 porcija. Bograč je besplatno podijeljen na degustaciju posjetiteljima.

Nakon kulturno umjetničkog programa odigrana je nogometna utakmica između općinskih ekipa Podturna i Czesztrega. Hrvatsko – mađarsko druženje nastavljeno je uz odojak i koju čašicu dobre kapljice. Bilo mi je ovo, baš kao i velikom broju posjetiteljai gostiju, jedno ugodno blagdansko popodne provedeno u Podturnu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije