Sporna povijest braka na književnom klubu udruge ACT

Knjižnica udruge Autonomni centar – ACT, Knjižnica i čitaonica Tabula Rasa sadrži arhivu fanzina i časopisa, služi kao mjesto za sastanke, prostor za druženje i diskusiju, za razmjenu informacija i znanja, edukaciju javnosti, te promociju (ne)knjižne građe i građe nezastupljene u široj javnosti. Smisao prostora je djelovati kao stimulator društvenih gibanja.

U sklopu Knjižnice i čitaonice Tabule Rase pokrenut je Književni klub, kao mjesto za zanimljiva predavanja i predstavljanja knjiga. Tema novog Književnog kluba je “Brak – spolni ugovor o korištenju?”. U svojoj knjizi “Spolni ugovor” Carole Pateman navodi kako “Ugovorna koncepcija braka pretpostavlja ideju pojedinca kao vlasnika. Bračnim se ugovorom uspostavlja legitiman pristup spolnoj imovini u osobi. Kant se od svih teoretičara ugovora najviše približio gledištu da brak nije ništa drugo do li ugovor o spolnom korištenju.”.

Susan Squire pak u svojoj knjizi “Ne uzimam – sporna povijest braka” piše: “Brak se kao takav razvio kako bi se ustanovilo pokroviteljstvo nad ženama i kontrolirao njihov seksualni život. Provokativno? Možda. Istinito? Sigurno.”

Je li brak ono što piše u Bibliji, isključivo odnos muškarca i proizvoda njegova rebra, a sve s ciljem razmnožavanja i očuvanja ljudske vrste? Ili je brak možda potpuno romantična institucija, u čijim je temeljima isključivo i jedino ljubav, po mogućnosti vječna ili barem dok netko od zaljubljenih ne ode na vječna lovišta? Ili je brak samo komad papira, formacija u međuljudskim odnosima koja danas često završava razvodom jer se nikome ne da desetljećima mučiti s osobom koju više ne može smisliti?

Brak su možda i brojne porezne olakšice i nasljedna prava, dakle samo ono definirano zakonima i državnim propisima, bez ikakvog društvenog konteksta? Pokrenuti će brojna i sporna pitanja o instituciji braka i koliko se ta institucija koristila za podčinjavanje žena kroz povijest te koliko je patrijarhat duboko ukorijenjen u suvremenom društvu. Na književnom klubu ugostit će “Zorice” iz udruge Zora.

Književni klub održat će se u četvrtak 26. lipnja 2014. u 18 sati u prostoriji Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa na adresi Dr. Ivana Novaka 38 u Čakovcu (zgrada Starog Hrasta, prvi kat). Književni klub održava se u sklopu stalnog programa act.klub, koji se provodi uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih i Ministarstva kulture. Glavni koordinator Književnog kluba i voditelj Knjižnice i čitaonice je Sebastijan Brumec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije