S rotora započeo proces kandidature za Europsku prijestolnicu kulture

– Točno u podne bučno smo najavili početak kandidature grada Varaždina i regije sjever za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

A bučni ćemo biti i dalje, bit ćemo kreativni i raditi na novim projektima, prihvaćati nove inicijative i u sinergiji s gradovima – partnerima osmisliti program kojim ćemo Europi predstaviti našu bogatu kulturnu baštinu ali i nove ideje u prezentaciji kulturnih sadržaja – istaknuo je Raymond Rojnik, voditelj projekta kandidature grada Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.

Na kratkoj svečanosti koja je održana kod rotora na istočnoj varaždinskoj zaobilaznici, koji je tom prigodom posebno uređen u znaku već prepoznatljivog logotipa s devet cvjetnih latica, okupili su se predstavnici i svih devet gradova – partnera u projektu: Koprivnice, Krapine, Čakovca, Preloga, Ludbrega, Lepoglave, Ivanca, Novog Marofa i Varaždinskih Toplica, koji su redom izrazili zadovoljstvo što će sudjelovati u ovom europskom projektu.

– Kandidatura Varaždina za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine velika je prigoda da gradovi hrvatskog sjevera u zajedničkom projektu predstave svoju bogatu kulturnu baštinu, ali i da bolje povežu svoju kulturnu i turističku ponudu, kako bi kroz takvu sinergiju postigli maksimalni učinak – rekao je na svečanosti varaždinski gradonačelnik Goran Habuš, dodavši kako upravo regionalni pristup kandidaturi otvara niz novih mogućnosti za suradnju među gradovima iz ovog dijela Hrvatske.

Važnost regionalnog pristupa i zajedničke promocije povijesne baštine sjevera Hrvatske istaknuli su i predstavnici gradova – partnera, koji u ovom projektu vide novu razvojnu šansu.  – U ovom projektu svi sudionici mogu samo dobiti. Premalo ističemo našu bogatu baštinu, vrijednosti koje smo zajednički stvarali kroz povijest. Stoga je sudjelovanje u projektu Europska prijestolnica kulture idealna prigoda za bolje povezivanje i zajedničko predstavljanje naših kulturnih, turističkih pa i gospodarskih programa – rekao je Drago Kozina, dogradonačelnik Krapine.

Svaki od gradova – partnera ima vrijedne kulturne i turističke sadržaje koji će u zajedničkom projektu dobiti novi zamah i snažniju međunarodnu promociju, istaknula je Melita Samoborec, dogradonačelnica Koprivnice, dodavši kako će sudjelovanje u projektu potaknuti i razvoj novih kulturnih, turističkih i gospodarskih sadržaja, te povećati kvalitetu života u gradovima koji sudjeluju u ovom europskom projektu.


Cvjetna instalacija na ulazu u grad

Već prepoznatljiv logotip kandidature Varaždina i gradova – partnera za Europsku prijestolnicu kulture, kojeg je osmislila Sandra Malenica, simbolizira cvijet s devet latica, čime se želi dočarati zajedništvo gradova u ovom projektu, ali i njihovu uređenost te visoku kulturu življenja.

Djelatnici varaždinskih Parkova, koji su uredili cvjetnu rondelu na istočnom ulazu u Varaždin, na 700 četvornih metara posadili su čak 6,5 tisuća cvjetnih sadnica – ljetnica, begonija, pileja, cinerarija, tagetesa i salvije, oblikovavši tako prepoznatljivi logotip s kojim Varaždin i regija sjever ulazi u utrku za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.   

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije