Capoeira: Duh Brazila i na čakovečkom Jugu

Proteklog petka 23. svibnja, ukoliko ste prošetali Čakovečkim jugom mogli ste naletjeti na neobičnu grupu ljudi. Nogometno ludilo zahvatilo je čitavu zemaljsku kuglu, svi pričaju o odlasku u Brazil, o nogometu, o svjetskom prvenstvu, o prvoj utakmici na otvorenju istog. Koliko ljudi zna ponešto o brazilskoj kulturi, osim što Brazilci dobro igraju nogomet.

U Brazilu se njeguje i posebna borilačka vještina zvana Capoeira, koju su prošlog petka Čakovčani imali prilike i vidjeti uživo. Capoeira je afro brazilska vještina, borba pretvorena u igru između dvoje ljudi. Sastoji se od elemenata borilačkih vještina, akrobatike, plesa i glazbe. Svi ti elementi zajedno stvaraju igru u nenasilnom okruženju. Nastala iz otpora i pobune afričkih robova dovedenih u Brazil koji kroz ples i glazbu uspijevaju pretvoriti svoje pobunjeničke ekspresije u ritual nazvan capoeira.

Danas postoji u različitim oblicima i u mnogo različitih škola. Osnova je uvijek ista, važnost zauzimaju ritam i pozitivna energija. Dostupna je svima bez obzira na spol i dob. Na terasi čakovečkog kafića Millennium – jug bila je prezentirana Capoeira. Udruga Capoeira Jacobina Arte Čakovec u suradnji s udrugom Capoeira Amazons Čakovec prezentirala je ovu borilačku vještinu, a samoj prezentaciji se priključila i grupa Capoeira Varaždin.

U jednom trenutku terasa Millennium bara – jug postala je mjesto na kojem je oživio Brazilski duh praćen ritmovima izvornih Capoeira pjesama i igrama Capoerista. Uz odrasle capoeriste svoja zavidna znanja u Capoeiri pokazali su i najmlađi članovi koji nemaju više od sedam godina. Kroz igru i pjesmu na dvadesetak minuta dočarali su Čakovčanima duh Brazila. Ovo ljeto možete ih očekivati i na drugim lokacijama o kojima ćete biti obaviješteni putem Facebook stranica (Capoeira Jacobina Arte – Čakovec, Capoeira Amazonas Čakovec).

Dragi Čakovčani pustite brige i krenite sa nama vježbati Capoeiru bez obzira na dob. Capoeiru vježbamo svi od 6 do 96. Bitna je pozitivna energija i druženje, potražite nas na našim facebook stranicama i priključite nam se! – kažu u udruzi.

Capoeira Jacobina Arte – Čakovec poklanja mjesec dana besplatnog treniranja prvoj trojici koja im se jave s porukom na Facebook stranici s rečenicom “Želim vježbati Capoeira”. Također ovoj akciji se pridružuje i Capoeira Amazonas Čakovec. Zato dragi naši ugrabite svoju priliku i zaigrajte Capoeiru s nama!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije