Ususret Urbanovom predstavljamo pet međimurskih vinarija!

Drage moje Međimurke i Međimurci,

Vinum regum, rex vinorum – vino kraljeva, kralj vina,

jedna od perjanica je koja krasi naš Pušipel!

Kako god ga zvali – u Sloveniji Šipon, a u Mađarskoj Furmint, to je svakako plemenita sorta koja se točila kroz stoljeća u najljepšim dvorovima Europe.

Prelijepe slamnasto žute boje, vrlo versatilnog karaktera, vino puno aroma bijelog cvijeća i voća, prvenstveno krušaka i jabuka te se u prestige predikatima javlja divna zaokružena nota meda i kamilice.

Pušipelu u čast, ove godine na Urbanovom održava se Festival i međunarodno ocjenjivanje Pušipela, naše autohtone sorte, koje se zbog specifičnosti teroara i sudjelovanja mađarskih i slovenskih proizvođača slobodno može nazvati sjvetskim prvenstvom Pušipela. Kroz Urbanovo 2014. koje kroz svoje manifestacije traje od 16. do 30 svibnja predstavit će se naši vinari i njihovi vinski prijatelji sa svim svojim ljepoticama u obliku boce vina.

I ovaj put Vas pozivamo da posjetite ovu predivnu manifestaciju i usporedite Vaše utiske i organoleptičke doživljaje sa ovim drugim krugom predstavljanja međimurskih vinara na našem portalu eMedjimurje.hr koji će uslijediti u tjednima koji dolaze.

U prvom krugu naš Čakovčanec, svjetski putnik i sommelier školovan u Londonu, Kristijan Gačal, razgovarao je s predstavnicima devet međimurskih vinarija. Tako smo putem Vinskog kutka portala eMedjimurje predstavljali, počevši od početka tjedna u ponedjeljak, abecednim redom vinariju AgromeđimurjaVinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak, Vinariju Jakopić, Vinariju Zvonka Kermana, Vinariju Alojza Novaka,Vinogradarstvo i podrumarstvo Zvonimira Petkovića, Vinariju Preininger, Vinariju Štampar te Vinogradarstvo i podrumarstvo Tomšić.

U idućim tjednima predstavit ćemo pet vrsnih međimurskih vinarija koje smo ostavili za drugi krug Vinskog kutka, a to su abecednim redom Vinsku kuću Dvanajščak – Kozol, Vina Horvat, vinariju Knehtl – Medenjak, vinariju Nemec i vinariju Turk.

Urbanovo sve više dobiva internacionalni karakter. Ovaj puta očekujemo susjede Mađare, Slovence i Austrijance koji će se predstaviti isto tako sa svojim vinima, pa će biti zasigurno zanimljivo usporediti sva ta vina.

U sljedećim tjednima na portalu eMedjimurje i rubrici Vinski kutak pročitajte opise vina, sljubljivanje naših vina s hranom i pisanu riječ nekih od naših vinara i kako je došlo do toga da je Međimursko vinogorje svakako nezaobilazna regija na putu svakog vinskog hedonista.

Hvala našim vinarima, Vama našim čitateljima i inima u vinskom poslu na još jednom uspješnom projektu i na ukazanom povjerenju.

Ne možemo a da se ne zagledamo u ove predivne, pitome međimurske brege, da se ne ushitimo kroz nepce kada se kapljica vina spusti na njih, da ne podarimo osmjehom naše vinare i stiskom ruke zahvalimo na zahtjevnim i odgovornim djelom pretvaranja grožđa u vino.

Hvala njima velika još jednom, a na nama je da širimo dobru vijest.

Živjeli! – Kristijan Gačal


Kristijan Gačal autor je tekstova, voditelj intervjua i vanjski suradnik portala eMedjimurje. Ponosno nosi titulu 1. razine prestižnog ceha sommeliera iz Londona – Court of Master Sommelier, London. Ima dugogodišnje iskustvo u radu s internacionalnom klijentelom i iskustvom s preko 700 etiketa što domaćih što internacionalnih vina. Put je počeo davne 1993. godine na putničkim cruiserima (Disney Cruise Line, RCCI) što danas i nastavlja.

U međuvremenu je bio dio mnogih konzultacija u svrhu otvaranja i vođenja restorana i hotela, te jahti sa visokim standardima od 5 zvjezdica te isto tako vrlo dobro upućen u vrlo zahtjevne standarde afilijacija ponajboljih putničkih agencija u Europi i Sjedinjenim Američkim Državama (Conde Nast Johansens i Virtuoso).

Najnovije