Najavljeno Urbanovo, jedna od najvećih manifestacija SZ Hrvatske

U Vinskoj kući Vladimira Horvat u Svetom Urbanu predstavljano je održavanje ovogodišnjeg Urbanovog, jedne od najvećih gospodarsko – turističkih manifestacija sjeverozapadne Hrvatske te 6. festivala Pušipela koji je kao centrali događaj na rasporedu od 16. do 18. svibnja u Štrigovi. Drugi i treći dio manifestacije održavaju se od 23. do 30. svibnja.

Urbanovo je višeslojna manifestacija podijeljena u tri dijela – Festival Pušipela (sajam vina, vinarske i vinogradarske opreme), Dani otvorenih podruma te blagdan Svetog Urbana i Vinski bal. I ove godine pokrovitelj festivala je dr. sc. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske, partner je Osječko – baranjska županija, a regija partner Burgenland kada dolaze i gradišćanski vinari te gosti vinari iz Slovenije, čime Urbanovo dobiva međunarodni karakter – izvjestio je na početku današnje konferencije za novinare župan Međimurske županije Matija Posavec.

Predsjednik udruženja međimurskih vinara Hortus Croatie Zdravko Dvanajščak osvrnuo se na međunarodno ocjenjivanje Pušipela, naše autohtone sorte, koje se zbog specifičnosti teroara i sudjelovanja mađarskih i slovenskih proizvođača slobodno može nazvati sjvetskim prvenstvom Pušipela.

U sklopu Urbanovog održat će se i znanstveno – stručni skup “Pušipel i druga hrvatska vina na tržištu EU” i to 27. svibnja, istaknuli su Dvanajščak i Josip Mikec.

Domaćin Vlado Horvat istaknuo je kako će se 23. i 24. svibnja održati Dani otvorenih podruma kad svi gosti Međimurske vinske ceste mogu uživati u tridesetak ugodno uređenih kušaonica sa ponajboljim vinima ovog kraja. Blagdan Svetog Urbana obilježava se 25. svibnja uz svetu misu i vinsku veselicu s vinskim igrama. Za 30. svibnja predviđeno je održavanje Vinskog bala u kuriji Terbotz gdje gosti mogu uživati u kulinarskim i vinskim delicijama našeg kraja i kad se otvara prva boca Pušipela lanjske berbe – istaknuo je Horvat.

Ispred Turističke zajednice Međimurske županije govorili su predsjednik Rudi Grula te Sandra Herman koji su istaknuli kako će Turistička zajednica organizirati gourmet show “Okusi Urbanovo”, gdje je ideja da se ciljanoj publici približi spoj tradicionalne međimurske hrane i vina te se promovira kultura pijenja vina. Show će se održati po biranim restoranima u Čakovcu, Prelogu, Varaždinu i Zagrebu.

U subotu 5.4. održat će se na Festivalu hrane i vina u Zagrebu u Areni, u četvrtak 24.4. u Restoranu DG u Prelogu, u petak 25.4. u Lovačkim dvorima u Čakovcu, 2.5. u Restoranu Verglec ili Hotelu Varaždin, a 9.5. u Restoranu Vindol u Zagrebu. Turistička planira još tri cezana eventa, 16.5. u Terbotzu od strane Udruge ugostitelja, 23.5. u Caffe baru Kult Štrigova, 24.5. u izletištu Hažić.

Urbanovo night provest će se od 8. do 10. svibnja u vodećim lokalima “čakovečkog prstena”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije