U Čakovcu obilježen Svjetski dan autizma

Svjetski dan svjesnosti o autizmu Glavna skupština UN-a odabrala je za obilježavanje 2. travnja čime želi skrenuti pozornosti javnosti diljem svijeta na sve veći problem ovoga složenog poremećaja koji se kod pojedinaca najčešće razvije u prve tri godine života i uglavnom traje do kraja života.

Autizam je kompleksan razvojni poremećaj čiji je specifičan uzrok još nepoznat. Autistične osobe imaju teškoće u komunikaciji i socijalnim odnosima, te se opiru svakoj promjeni navika. Njihovo ponašanje obilježava nezainteresiranost za druge, mehaničko ponavljanje pojedinih pokreta ili radnji, te neuobičajeno vezivanje za neki predmet.

Neka autistična djeca pokazuju iznimne motorne, matematičke i druge vještine. Osobe s autističnim poremećajem imaju niz životnih teškoća. Primjereni edukacijski pristupi pružani tijekom cijelog života, podrška obiteljima i stručnjacima koji su uključeni u tretman, te pružanje odgovarajućih usluga i pomoći u okviru zajednice uz poticanje pozitivnog stava u društvu mogu poboljšati kvalitetu i dostojanstveniji stil života ovih osoba.

Autistični poremećaj obuhvaća: autizam Kannerovog tipa, razvojne psihoze, atipični autizam, Rettov sindrom i druge sveobuhvatne poremećaje. Kod većine autista postoje nepravilnosti u četiri velika organska sustava: živčani, imunološki, endokrini i probavni sustav.

Svjetski dan autizma u organizaciji udruge za autizam “Pogled” obilježen je diljem Hrvatske, ali i na Trgu Republike u Čakovcu. Na štandu udruge građani su mogli dobiti više informacija o autizmu, ali i svojom donacijom pomoći takvoj djeci. Točno u podne u zrak su pušteni plavi baloni kako bi se skrenula pozornost na taj problem.

Svoju podršku osobama s autističnim poremećajem dao je i župan Međimurske županije Matija Posavec. Zadršavši se u kraćem razgovoru s članovima Udruge za autizam “Pogled” istaknuo je važnost uloge udruga civilnog društva za upoznavanje i senzibiliziranje javnosti za probleme i poteškoće u životu koje zbog bolesti, poremećaja ili nesretnih okolnosti imaju pojedine osobe i članovi njihovih obitelji.

– O autizmu se u posljednje vrijeme, puno više govori, a akcije poput ove mogu pripomoći i u prikupljanju sredstava koja će se iskoristiti kako bi se poboljšala kvaliteta života autističnih osoba. Međimurska županija uvijek će za takve potrebe pronaći sredstva te će podržavati sve projekte koji se bave ovom i sličnom problematikom – rekao je Posavec.

Osim u Čakovcu, program povodom Dana svjesnosti u autizmu, udruga je orgranizirala i u Varaždinu i Murskom Središću. U čakovečkom programu sudjelovali su članovi plesne skupine “Nexus”. Rođendaonica “Alex” donirala je tobogan, a Igraonica “Prugi” zaslužna je za maskotu Prugija (zebru). U večernjim satima čakovečki Dom sindikata bio je osvjetljen u plavo, boju autizma.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije