Crni dim nad Čakovcem: “Mama, dopuštaš mi da ovo udišem?”

Građani se već godinama žale na dim i smrad koji dopire iz tvornice Ferro-Preis u čakovečkoj Ulici Tome Bratkovića. O toj temi pisali smo u listopadu 2011., a kad bi mediji prenijeli svjedočenja ljutitih i za vlastito zdravlje zabrinutih stanara koji se guše u dimu, u tvornici bi odgovorili bi da se sve radi po propisima.

U redakciju našeg portala stiglo je pismo čitateljice koja se, godinu i pol nakon objave članka na našem portalu, žali na gusti dim kojeg udišu mještani. Kao primjer navela je svoje dijete koje ima kronični bronhitis i teško se nosi s time. Njezino pismo pročitajte u nastavku.

“Pokušavam započeti email, međutim ne znam kako… Da li vapaj majke koja ima dijete kroničnog bronhitičara… Ili možda… Prekrasno proljetno jutro, otvaram prozore, kad ono pogled na gusti dim… Uglavnom, da li je to bitno? Da li je način na koji ću pokušati doprijeti do svijesti čovjeka tj. ljudi…

Da li ciljam na počinitelja ili žrtvu? Počinitelj zna što radi, a žrtva… O žrtvi ovisi da li će se zadovoljiti ponovno odgovorom… “Strpite se do 2015. jer do tada imaju vremena uskladiti se sa zakonom!” NE!! Mene to ne zadovoljava, ja idem do kraja, ja sam odlučna! I pisati ću i zvat ću tako dugo dok se nešto ne učini…

Sam pogled na moje dijete u meni budi pitanje “Mama, dopuštaš mi da ovo udišem? Što ćeš poduzeti?” Dragi moj Čakovec, ovo su fotografije snimljene ujutro prije 7 sati sa zaobilaznice prema Nedelišću, buđenje proljeća sa prvim zrakama sunca…

Dokle? Koliko još dana?! Koliko udisaja? Moje pitanje je postavljeno svima (i gradonačelniku i inspektoratima i nadležnima u županiji i gradu i ministarstvu koje koje još nije izdalo čuveno Rješenje i po kojem Ferro Preis ne zna postupiti tj. što napraviti, kako se uskladiti…).

Član Facebook grupe Čakovčanke i Čakovčanci objavio je fotografiju koju je uslikao od prije dvije godine i zapitao se koliko traje to trovanje i do kada!?

Moj prijedlog je dati im prijedlog: Ili zatvorite tvornicu pa se Vi onda usklađujte sa zakonom ako treba i 10 godina ili se uskladite ODMAH jer građani i građanke ovog prekrasnog grada imaju pravo na udisanje čistog zraka!”

Čitateljica (podaci poznati redakciji)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije