Održana nova radionica bezglutenske hrane

Udruga osoba oboljelih od celijakije Međimurske županije organizirala je još jednu “Radionicu pripremanja i prezentacije bezglutenske hrane”. Organiziranje ovakvih vrsta radionica je s ciljem da se prije svega oboljelima od celijakije i članovima njihovih obitelji, ali i svim ostalim ljudima praktično prikaže i približi način pripreme bezglutenske hrane, odnosno složeni proces pripremanja različitih recepata.

– Ovo je zasigurno i način da se šira javnost upozna sa celijakijom, te problemima s kojim se susreću oboljeli od ove bolesti i predstave aktivnosti koje provodi Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske, kazala je predsjednica udruge Jadranka Habuš. Govoreći o pripremi onoga što se najviše koristi u prehrani – kruha, predsjednica Udruge Habuš je kazala kako je tu najvažnije pogoditi omjere, a smjesa ne smije biti prerijetka. – Potrebno je samo puno vježbanja. Što više puta pripremaš kruh, to je on bolji. Ne smije se odustati ni ako deset puta ne ispadne dobro, jer ćete tada već sami osjetiti kakav mora biti odnos namirnica.

Na radionici su se pripremale i gibanice, makovnjače, orehnjače, ali i palačinke za koje Habuš kaže da se one s brašnom pripremaju dosta teško, ali kao i u svakoj tako i ovoj bezglutenskoj kuhinji postoje male tajne, sada već velikih majstora pripreme ovakve hrane.

Stoga kada je riječ o palačinkama, odlične su i one s rižinim brašnom, jer je palačinka čvršća i lakše se okrene, a u samu smjesu treba dodati dvostruko više jaja nego u klasičnu, no rezultat je na kraju isti, odlične palačinke bez glutena.


I najmanja kontaminacija bezglutenske hrane je štetna

Ono što je važno u prehrani oboljelih od celijakije, kazala je Habuš, je i to da se pazi na kontaminaciju. Naime, ljudi misle da je dovoljno upotrebljavati bezglutensko brašno, no pri upotrebi pribora koji koriste ostali ukućani zna doći do kontaminacije, zato treba biti jako pažljiv i ono čime se koristi oboljeli od celijakije ne smiju se drugi. Na primjer već ako se samo istim nožem reže bezglutenski i onaj pšenični kruh zna doći do velikih problema.

Radionicu je posjetila i prim. mr. sc. dr. Marija Hegeduš-Jungvirth, koja je istaknula kako prehrana osoba oboljelih od celijakije ovisi o stadiju u kojem se bolest nalazo. – Ako se radi o novootkrivenoj celijakiji kod djeteta sa teškom celijakičnom krizom tu definitivno prehrana mora biti prilagođena stanju crijevne sluznice, ističe dr. Hegeduš-Jungvirth, što opet znači da se mora ići na specijalne proizvode u prehrani. Međutim ono što je najvažnije kod bezglutenske prehrane je to da ne smije biti glutena niti u minimalnim količinama. Dakle riječ o prehrani bez žitarica koje u sebi sadrže gluten, kao što su pšenica, ječam, raž i zob.

Zbog svega toga vrlo je važna edukacija. Hrvatsko društvo celijakije čiji je dr. Hegeduš-Jugvirth član Izvršnog odbora provodi brojne edukacije, no ono što je posebno važno, je djelovati i na lokalnom nivou. Zato je i Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske planira jedno druženje sa sličnim udrugama iz susjedne Slovenije, a isto tako i predavanje o intoleranciji glutena i općenito alergijama vezanima uz gluten.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije