Otvorena izložba “Prelog na starim kartama i razglednicama”

U Muzeju Croata Insulanus u Prelogu 21. veljače otvorena je izložba “Prelog na starim kartama i razglednicama”. Na izložbi su izložene stare karte i razglednice iz zbirki Štefana Vide, Zlatka Horvata i Dragutina Feletara. Postavu izložbe potpisuju Muzej Croata Insulanus i Turistička zajednica Grada Preloga. 

– Ovom izložbom službeno počinjemo s proslavom 750. godina Preloga. Čestitam autorima koji su se potrudili pripremiti ovu zanimljivu izložbu karata i slika koje nas vraćaju u povijest – rekao je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Prof. dr. Dragutin Feletar istaknuo je da su stare karte i razglednice vizualni identitet preloške povijesti. Kroz njih dobiven je presjek povijesti Preloga od prvog dokumenta iz 1264. do Drugog svjetskog rata, pa i današnjih dana, javlja Prelog.hr.

– U arhivu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti pronašli smo originalni dokument izdan u Prelogu 6. prosinca 1264. godine. Odlično je očuvan, jer je pisan na pergameni, iako je uništen pečat od voska. Taj dokument sada po prvi put izlažemo u javnosti – dodao je, uz ostalo, D. Feletar.

U glazbenom dijelu svečanosti otvorenja, koje je vodio Željko Sokač, nastupili su tamburaši KU Seljačka sloga iz Preloga. Izložba se može razgledati do 21. ožujka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije