Održana akcija “Miljarda ustaje”: Zora ustala za Pravdu

U petak, na Valentinovo 14. veljače udruga Zora se druge godine za redom uključila u globalnu kampanju “Milijarda ustaje” (One Billion Rising) u borbi protiv nasilja nad ženama. Vođene UN-ovim statistikama koje pokazuju da će jedna od tri žene na svijetu biti zlostavljana, silovana ili pretučena tijekom svoga života, Zorice su odlučile poduzeti konkretni korak i aktivno doprinjeti rješavanju ovoga problema.

Nekoliko volontera/ki Udruge prošli je tjedan izradilo 200 origami ždralova, koje su danas i podijelili. Za ždralove su se odlučile jer oni simbolično predstavljaju mir, slobodu i nadu, one osjećaje koji su potrebni svakoj ženi koja trenutno proživljava neki od oblika nasilja. Uz ždralove, ženama su dijeljeni i edukativni letci sa svim važnim brojevima raznih institucija u Međimurskoj županiji na koje mogu prijaviti nasilje ili pak se obratiti za konkretnu pomoć i na taj način doprinjeti ostvarivanju pravde za sebe.

Pravda je ujedno i tema ovogodišnjeg prosvjeda protiv nasilja nad ženama “Milijarda ustaje”, koji se u Hrvatskoj održava po drugi put. Riječ je o pozivu svim djevojkama i ženama koje su preživjele nasilje i svima onima koji ih vole, da prenesu svoju borbu na ulice. Jednako tako, to je i poziv cijelom našem društvu da osvijesti probleme koji su se tek počeli rješavati, a koji se događaju stoljećima. Nasilje nad ženama događa se svakodnevno u cijelom svijetu, iz minute u minutu.

Stoga vas pozivaju da se dignete za Pravdu i prijavite nasilje, ili pak potražite pomoć na jedan od idućih brojeva: Jedinstveni broj za hitne slučajeve 112, Policija 192, Hitna pomoć 194, Sigurna kuća 099 835 7335, Obiteljski centar (pravnica, psihologinja, socijalna radnica) 040 395 926 te Udruga Zora 040 395 344.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije