Druge nedjelje u veljači obilježava se Svjetski dan braka

Svjetski dan braka (SDB) posvećen je bračnom paru, mužu i ženi kao stupu obitelji, koja je temelj društva. Time se želi proslaviti sakrament braka, naglasi ljepota bračne vjernosti, žrtve i radosti u svakodnevnom bračnom životu.

Zamisao o obilježavanju dana braka započela je u Luisiani, SAD, 1981. godine, kada su bračni parovi potaknuli gradonačelnika, guvernera i biskupa da proglasi Valentinovo danom “vjere u brak”. Obilježavanje je naišlo na veliki odaziv, a zamisao je predstavljena i nacionalnom vodstvu Bračnih susreta, koje ga je rado prihvatilo.

Godine 1983. uveden je naziv “Svjetski dan braka” (eng. World Marriage Day) s namjerom da se svake godine diljem svijeta obilježava druge nedjelje u veljači. Sv. Otac Ivan Pavao II. podijelio je 1993. godine svoj apostolski blagoslov Svjetskom danu braka. Inicijativa se iz godine u godinu nastavlja širiti u sve više zemalja.

U Hrvatskoj se obilježava od 2009. godine prigodnim euharistijskim slavljima za vrijeme kojih parovi svečano obnavljaju bračne zavjete. U nedjelju 9. veljače u prigodi proslave Svjetskog dana braka čakovečki franjevci priredili su prigodan program za sve bračne parove. U župnoj crkvi sv. Nikole biskupa misno slavlje predvodio je preč. Josip Koprek, predstojnik Obiteljskog centra Varaždinske biskupije. Uoči mise od 10.15 sati bilo je klanjanje pred Presvetim i molitva za obitelj.

Na misi su bračni parovi obnovili svoja bračna obećanja. Pozvani su bili svi bračni parovi da se odazovu, osobito oni koji ove godine slave obljetnice, a prema evidenciji župnog ureda, najstariji je par koji ove godine obilježava 68. godišnjicu braka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije