Julijana Đuranec (84) ipak ne živi u ruševnoj kući!

Prenijeli smo priču i video koju su nam poslali iz Udruge mladih Mali Mihaljevec na čelu s predsjednikom Vedranom Kovačićem gdje nam je javljeno da su posjetili nemoćnu staricu uoči Božića te joj poklonili namirnice koje su joj potrebne za život. Kako su navodili u priči, Julijana Đuranec (84) živi sama sa svojim domaćim životinjama u šumi, bez struje i vode.

U današnje vrijeme pored socijalne službe, Općina, Mjesnih odbora, Caritasa i drugih teško je zamisliti da se ovako nešto može dogoditi, a video zaista izgleda strašno, ako bi ova bakica zaista živjela u urušenoj kući s velikom rupom na zidu.

Ideja Udruge mladih Mali Mihaljevec je za svaku pohvalu oko humanosti i pomaganja nemoćnima, no tekst i video uradak sadrže mnoštvo informacija koji su doveli do potpuno krive percepcije stvarne situacije jer jednostavno rečeno, starica ne živi u toj kući gdje je snimana u video uratku, već samo tamo dolazi zbog životinja. Zapravo živi u normalnoj grijanoj kući u Zasadbregu s prozorima, vratima, vodom i strujom.

Objektivno gledajući, teško da bi preživjela niske temperature pa smo uputili pitanje načelniku Općine Sveti Juraj na Bregu o čemu se konkretno radi u ovoj priči. Anđelko Nagrajsalović nam je o ovoj temi odgovorio: “Udruga mladih Mali Mihaljevec napravila je pohvalnu gestu i za Božić darovala stariju gospođu Đuranec Julijanu iz Zasadbrega. Ruševna kuća koja je snimljena na video reportaži ne služi gospođi Julijani za stanovanje, a uz nju se nalazi drvena šupa u kojoj drži kozu.

Gospođa stanuje posljednjih deset godina sa sinom Dušanom (42) u kući pokojne sestre, udaljenoj nekih 300 m od ruševne kuće. Kuća u kojoj trenutno stanuju je starija, ali ima svu stolariju, priključak struje i vode. Prije tjedan dana temeljem zamolbe sina za pomoć u nabavi drva, općina je obitelji isplatila 950,00 kn.

Općina za Božićne blagdane gospođi poklanja bon za dućan i paket Crvenog križa. O gospođi skrbi i Centar za socijalnu skrb koji joj mjesečno isplaćuje pomoć zbog bolesti od 500,00 kn. Gospođa Julijana odbila je i ponudu Centra za socijalnu skrb za smještaj u dom za starije osobe. Obitelj uz socijalnu pomoć od prihoda ima mirovinu gospođe Julijane od 1.950,00 kn i sina Dušana u iznosu od 378,00 kn.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije