Na rijeci Muri otvoren pročistač otpadnih voda Podturen

U petak, 20. prosinca u Podturnu, održala se završna konferencija projekta gradnje pročistača otpadnih voda na rijeci Muri. Iza akronima MURA WWTP skriva se originalni naziv projekta”Waste Water Treatment Plant on Mura River- Podturen and Tόtszerdahely”

Konferenciju su otvorili članovi Udruge Turen otpjevavši “Međimurje, kak si lepo zeleno” i “Snoćka sam posadila kitu ružmarina”. Nakon odslušane hrvatske i mađarske himne, voditeljica je srdačno pozdravila sve prisutne. Načelnik Općine Podturen, Josip Lepen, imao je čast prvi održati govor. Između ostalog, govorio je o geografskoj poziciji Općine Podturen, koja se nalazi na tromeđi Hrvatske, Mađarske i Slovenije, važnosti projekta koji je započeo 2007. i dovršen ove godine. Trenutno je sustav uključen na području Podturna, a u periodu od 2-3 godine, proširit će se i na ostala mjesta Općine.

Najvredniji ciljevi ovoga projekta su čisti okoliš i zaštita pitke vode te sprječavanje emigracije mladih i privlačenje stanovništva na prostor općine Podturen, kazao je Lepen.

Direktor Međimurskih voda d.o.o. Čakovec, Vladimir Topolnjak, spomenuo je vrijednost projekta, koji je 85% sufinanciran iz fondova Europske unije te 15 % iz lokalnog odnosno državnog financiranja (sukladno nacionalnom zakonodavstvu). Probni test je završen te se čeka još uporabna dozvola.

Voditelj zajedničkog tehničkog tajništva Programa IPA HU-HR 2007-2013, Budapest – Márton Szűcs, uz prevoditeljicu, obratio se prisutnima sa par riječi.

Ovo je najduži projekt koji u kojim smo sudjelovali. Do 2015. Zatvorit ćemo 161 projekata. Nadam se da će se naša suradnja nastaviti, rekao je Szűcs.

Na njega se nadovezao i načelnik Općine Totszerdahely, Istvan Tisler. Pohvalio je tok realizacije projekta i važnost buduće suradnje.

Zamjenik župana Međimurske županije, Zoran Vidović, je uz sve pohvale projektu, izrazio želju za čim bržim uvođenjem kanalizacijskih sustava na lokacijama Međimurja, gdje ih još uvijek nema.

Prigodni program kulturno-umjetničkog društva Podturen i udruge “Turen” nastavljen je u maloj dvorani Sportske dvorene OŠ Podturen.

Ukratko o projektu

Međimurske vode d.o.o. Čakovec potpisale su 2010.godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Nacionalnom razvojnom agencijom iz Budimpešte, koja djeluje kao Upravljačko tijelo Programa IPA- Prekogranična suradnja Mađarska- Hrvatska 2007-2013. Predmet projekta je izgradnja Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Podturen veličine 5900 ES i rekonstrukcija postojećeg Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Tόtszerdahely veličine 5000 ES. Pridruženi partneri projekta su Općina Becsehely i Općina Tόtszentmártoni u Mađarskoj.

Ciljevi projekta su zaštita krajobraza rijeke Mure i održiv razvoj prirodnih vrijednosti u prekograničnom području. Također, smanjenje utjecaja otpadnih voda na rijeku Muru, površinske vode i podzemne vode, na održavanje, zaštitu i podizanje kvalitete vodenog okoliša i cijelog ekosustava. Dugoročno, očekuje se bolja kvaliteta izvora pitke vode, osobito pitke vode na vodocrpilištu Prelog u Međimurju i Mólnari u Zala županiji kao i zaštita zdravlja stanovništva te zaštita flore i faune i cijelog ekosustava.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije