U petak veliki koncert u varaždinskoj Areni “Klape i tambure”

Još je samo tri dana dijele do koncerta koji će u najljepšem hrvatskom baroknom gradu Varaždinu, 6. prosinca 2013. ujediniti ono najbolje što iz glazbene škrinje Damacije i Slavonije izvode naši najbolji “klapaši” i tamburaši.

Velik je interes za ovaj koncert kao i svaki put kad su u pitanju ovi vrhunski izvođači, stoga požurite po svoju ulaznicu. Publika dolazi iz svih krajeva Hrvatske a naravno prednjači publika iz Varaždina, Međimurja i Podravine i sada već standardna publika iz susjedne Slovenije i Mađarske koji će napraviti i nezaboravni izlet. O ovom koncertu snimati će se reportaža jer je ovo događaj koji zaslužuje da bude zabilježen.

Izmjenjivat će se te večeri sjeta i tuga s veseljem i srećom, sve s jednim ciljem prenijeti publici svu dubinu i ljepotu emocija koju ovi vrsni promotori dalmatinske i slavonske baštine njeguju dugi niz godina. I kad smo upitali voditelja klape Sveti Juraj HRM, Marka Bralića, kojeg uz njegovu poznatu i priznatu klapu možemo smatrati “maratoncima klapske glazbe”, što misli o ovom izuzetnom glazbenom događaju on nam je odgovorio:

“Klape i tamburice su hrvatski brendovi i takav spoj je nešto što naši ljudi, sasvim sigurno najviše vole i to sve generacije. Takav koncert nije samo glazbeni spektakl, nego je to i najbolji pokazatelj jedinstva hrvatskog sjevera i juga u obrani nacionalnog identiteta i hrvatske kulture. U tom smislu ovakvi koncerti su dogadaji za pamćenje, publika je fascinantna s kojim žarom nas prihvaćaju pjevajući naše pjesme od početka do kraja i zaista smo presretni što smo dio koncerta Klape i tambure u Areni Varaždin.

Zapravo je gotovo sigurno da klapska pjesma uz zvuk tamburice osvaja srca i duše gdje god ima Hrvata diljem svijeta. Hvala organizatorima ovog koncerta, a najviše publici- tim dobrim i dragim ljudima koji nas uvijek dodatno motiviraju i daju apsolutni smisao našem radu! Pisma s dušom je pisma klape i tambure!

O svojim očekivanjima i viđenju  same ideje ovakvog, po svemu inspirirajućeg koncerta Dalibor Trabak iz Bosutskih bećara, je rekao:

Pa, mislim da nije neobična ideja, čak naprotiv.  Da ste me to pitali prije par godina onda bih Vam odgovorio da je zbilja neobična ideja, ali danas kada smo približili široj publici melos mediterana i zvuke kontinentalne Hrvatske kroz moderne arangmane, te prije par godina zajedno s našim prijateljima iz klape Cambi napravili izvstan spoj onda je definitivno odlična ideja zajedničkog koncerta tamburaša i klapa.

S klapom Cambi i klapom Intrade već smo imali nekoliko zajedničkih koncerata, ali nikad pred toliko velikim brojem publike kako se očekuje u varaždinskoj Areni. Publiku na koncertu očekuje jedan pravi spektakl s puno emocija, pozitivne energije, vrhunske kvalitete kroz famozno a capella pjevanja klapa, te izvrsno muzicaranje na bisernici, braču, harmonici, mandolini i ostalim instrumentima koji u srce diraju, kako kažu naši slušatelji. Očekuju ih najbolje od tambura i najbolje od klapa.

Evo, nadamo se da ćemo i mi, Bosutski Bećari, a i naši prijatelji iz klapa i tam. sastava velika očekivanja publike iz Varaždina, Međimurja i Podravine  opravdati. Osim spoja klape i tambure publika će moći vidjeti i čuti kako to zvuče tambure kada se udruže sa modernijim instrumentima kao što su bubanj, klavijature i francuska harmonika, koje Bećari redovno koriste na koncertima.

Izvest ćemo naravno naše pjesme, a nekoliko od njih su: Sad kada došla si, Želim te noćas, Samo me jednom pogledaj, Ti i ne znaš, a naravno da ćemo u program uvrstiti i nekoliko pjesama koje mi rado sviramo, a obrade su, i tu će biti i pjesma, dvje za koje će se mnogi iznenaditi misleći da je to nemoguće izvesti na tamburama. Mi ćemo im dokazati da se na tamburama može zbilja sve odsvirati.

Za emocionalne i duhovne pripreme te za doživljaj nadolazećeg koncerta, o kojem se naveliko priča upitali smo i barda klapske scene Peru Kozomara, koji je u svom poznatom stilu izjavio:

“Što se tiče klape Rišpet publika može očekivati gomilu dobrih, dalmatinskih “vibracija”. Neka dođu u Arenu u što većem broju, nastupamo sa našim dragim kolegama, a ovaj put uz nas će nastupiti i tri tamburaška sastava. Ideja koncerta je izvanredna, a klapa Rišpet će dati sve  od sebe.

Mandolina i tamburica zajedno, to je jako lipa kombinacija i znam da će Arena u Varaždinu pjevati sve pjesme sa svim izvođačima. U to sam siguran. Rišpet će pjevati Sunce mi od tebe dolazi, Projdi mojom kalom, Ćaća, Lumin i naravno Kad je pošla ća. Mi bi naravno najrađe promovirali naš cijeli novi cd koji je ima par dana u prodaji, no nažalost neće biti vremena za to.”

Na pitanje o čemu razmišljaju kad cijela dvorana pjeva s klapom, Pero kaže: “U tim trenucima osmijeh ne silazi sa lica i vidiš da je trud sjedenja za klavirom i dugog rada u studiju urodio plodom, to je to i doista nema lipšeg osjećaja od toga. To je zapravo razlog zašto se bavim ovim poslom. To je naprosto potvrda da tvoja pisma vrijedi. Redoslijed koncerta odlučujemo pred sam nastup.”

Na sve ovo, možemo samo dodati da vas očekuje vrhunska produkcija, bajkovita scenografija, dobar razglas, a na vama je da samo dođete i uživate.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije