Donji Vidovec: Od osnivanja prve pučke knjižnice prošlo 110 godina

U povodu završetka Mjeseca hrvatske knjige koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenog, Općina Donji Vidovec je u petak 15. studenog organizirala svečanost obilježavanja 110. obljetnice osnivanje pučke knjižnice u tom mjestu koja je započela s radom davne 1903. godine.

Čitaonica danas s ponosom nosi ime njihove poznate pučke pjesnikinje Ruže Pokolić. U uvodnom djelu svečanosti općinski načelnik Josip Grivec prigodnim je riječima zahvalio mještanima na dolasku.

– Daleke 1903. osnovana je pučka knjižnica u našem mjestu, zahvaljujem našim znanstvenicima koji su došli s nama podijeliti tu važnu obljetnicu, što svojim djelima, svojim znanstvenim radom istražuju, valoriziraju mnoge često puta zaboravljene, a tako važne činjenice za našu kulturu, povijest, za očuvanje našeg identiteta. Naš Vidovec se itekako ponosi svojom bogatom poviješću i stvaralaštvom, svojim umjetnicima i perjanicom pjesništva Ružom Pokolić – istaknuo je Grivec.

Marija Pokolić, idejna začetnica ove svečanosti nadahnuto je vodila ovu priredbu, upoznala nazočne s radom i djelovanjem mr. sc. Ljubice Duić Jovanović i mr. sc. Ivanom Zvonarom. Donjovidovski glazbenik Martin Srpak razgalio je prisutne otpjevavši nekoliko pjesama prateći se gitarom. 

Mr.sc. Ljubica Duić Jovanović prezentirala je međimurski čitaonični i knjižnični pokret u 19. i 20. stoljeću, vrlo edukativno je predstavila svoj znanstveni rad i značenje osnivanja knjižnica 1903. godine. Istaknula je da je u Međimurju u to doba osnovano devet knjižnica, Donji Vidovec je uključenjem bio jedna od devet međimurskih perjanica tog pokreta. Bilo je to doba mađarizacije i posizanja za Međimurjem, a hrvatska riječ je čuvala i očuvala hrvatski identitet u Međimurju. Posebno je važna uloga u tome bila hrvatskih svećenika. 

Mr.sc. Ivan Zvonar, rođeni Donjovidovčan, predstavio je donjovidovečke rukopisne pjesmarice s kraja s 19. stoljeća. Svojim znanstvenim radom otkrio je mnoge, do sada, nepoznate podatke. Donji Vidovec je bio poznat po knjigovežama, a pjesmarice odražavaju religiozni duh te bogati narodni stvaralački izričaj. Ovo zanimljivo predstavljanje približilo je to vrijeme, korijene i stvaralaštvo tog doba te ostavilo snažan dojam i oduševilo sve prisutne.

Ravnateljica OŠ Donja Dubrava Mirjana Ribić izrazila je oduševljenje ovom znanstvenom prezentacijom, zahvalivši svima koji su to omogućili, a domaćinima je uručila prigodni poklon (vrijednu knjigu). – Red je slavljeniku čestitati ovih prvih 110. godina, a to ne mogu praznih ruku, pa primite ovaj skromni dar – poručila je. 

Na samom kraju su svi zajedno pratili Martina Srpaka i pjevali, što drugo nego “vidovsku himnu” – Stiha, stiha.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije