Rođendanska proslava Knjižnice i čitaonice Prelog

Knjižnica i čitaonica Prelog organizirala je 25. listopada svečanu rođendansku proslavu 110. obljetnice osnivanja prve čitaonice u Prelogu. Prema dostupnim izvorima, u Prelogu je 25. listopada 1903. godine otvorena prva Pučka knjižnica.

Na žalost, nije poznat sadržaj bibliotečnog fonda niti se nešto više zna o knjižnici osim činjenice da je i prije 110 godina čitanje bila iznimno važna i cijenjena aktivnost u Prelogu. Kako se tradicija čitanja nastavila kroz godine i prostore u kojima je knjižnica djelovala, Knjižnica i čitaonica grada Preloga pretvorena je, uz pomoć svojih članova i korisnika, u modernu i funkcionalnu kulturnu ustanovu. Knjižnica trenutno broji 700 članova, a fond za posudbu je prešao brojku od 30.000 knjiga.

Djeluje na dvije lokacije (posudbeni odjel – Glavna ulica 33 i Arhiv – Glavna ulica 5). Posebne zbirke koje su izdvojene od ostalog fonda su: Zavičajna zbirka, Zelena knjižnica energetske efikasnosti (ZEEK) i zbirka doniranih knjiga dr. Matije Berljaka Croata Insulanus. Gostima se na svečanosti obratio predsjednik Gradskog vijeća Goran Gotal, koji je podsjetio na važnost čitanja, te v.d. ravnateljica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga Nina Lesinger.

Gošća proslave 110. obljetnice bila je Ljubica Duić, književnica i magistrica književne znanosti i knjižničarstva, koja je darovala Knjižnici i čitaonici vrijednu donaciju – raritetni komplet sabranih djela Augusta Šenoe, štampan u nakladi čuvene nekad zagrebačke kuće “Binoza”, 1931. godine, jubilarno izdanje, kakvo do danas nije ponovljeno. Održala je i kratko izlaganje.

Uručene su i nagrade najčitačima u raznim kategorijama. Nagrađeni su Danijela Čavlek, Josip Frančić, Gordana Marđetko, Ivana Gudlin, Dijana Kalšan, Jadranka Mihinjač, Tanja Židov, Damjan Mikec, Ivona Marciuš i Patricija Percl. Junaci Knjižnice u 2013. su Ivana Martinec, Andrea Hoblaj i Dijana Režek Mejaš, koje su volontirale prilikom preseljenja knjižnice, javlja Prelog.hr.

O preseljenju je snimljen i filmić koji su posjetitelji pogledali. Za ugodnu atmosferu i program pobrinule su se djelatnice knjižnice, a za glazbeni dio svečanosti članovi Tamburaškog sastava iz Preloga, dok je članica Književnog kluba Prelog Marija Bermanec pročitala pjesme.

Osnovna škola Prelog i Srednja škola Prelog Knjižnici i čitaonici su darovale rođendansku tortu. Mnogi su posjetitelji donijeli rođendanske darove Knjižnici i čitaonici.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije