Tko kaže da muškarci ne znaju peglati? Za košulju trebaju 10 minuta!

Kao što smo već javili istog dana, Udruga Zora je u sklopu Inicijative mladih “Ispeglajmo neravnopravnost” organizirala akciju javnog peglanja košulja na Trgu Republike u Čakovcu u subotu 19. listopada 2013. od 10 do 12 sati. 

Mnogobrojni međimurski mladići i muškarci priključili su se akciji, odvojili nekoliko minuta svog subotnjeg prijepodneva te se uhvatili u koštac s peglanjem košulja i tako podržali spomenutu akciju kojoj je cilj bio poticati rodnu ravnopravnost i uključiti muškarce u ravnopravnu raspodjelu obavljanja kućanskih poslova.

Na peglanje se odvažilo čak trideset i šest peglača: učenici iz Učeničkog doma Graditeljske škole, predstavnici međimurskih udruga, očevi iz udomiteljskih obitelji koji surađuju s Centrom za socijalnu skrb,  čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač, zamjenici gradonačelnika Romano Bogdan i Mario Medved, predsjednik Županijske skupštine Mladen Novak, zamjenik župana Zoran Vidović te Veselin Biševac, pomoćnik ministra Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te brojni novinari – Miljenko Ovčar, Vanja Haček, Tomica Jakopec, Zlatko Vrzan i mnogi drugi… 

Jedan sudionik je na ovu akciju doputovao čak iz Zagreba. Iako su mnogi sudionici prije peglanja izjavili kako misle da će im za peglanje jedne košulje trebati nekoliko minuta, većina se kod stalka za peglanje ipak zadržala u prosjeku 10 minuta, a neki čak i duže.

Većina peglača izjavilo je kako pomažu u obavljanju kućanskih poslova, osobito kod kuhanja i čišćenja. Iskustva sudionika ipak su različita: jedan od sudionika izjavio je kako pere suđe, “ali kod kuće nitko ne pegla nego se nekoliko minuta poslije pranja rublje “sklasira” i ostavi pa nema potrebe peglati”, dok je drugi iskreno priznao da “kad dođu djeca u obitelj, nema više podjele na ženske i muške poslove, postoje samo obiteljski poslovi”. 

Ovom akcijom želja im je bila potaknuti rodnu ravnopravnost u svakodnevnom životu, odnosno potaknuti razvoj nediskriminirajućeg društva u kakvom bismo željeli živjeti i imati jednake mogućnosti. Rodna ravnopravnost podrazumijeva jednaku vidljivost i sudjelovanje svih osoba, bez obzira na njihov spol i/ili rodno izražavanje u svim sferama javnog i privatnog života.

Pozivaju sve mladiće i muškarce da se svakodnevno aktivnije uključe u obavljanje obiteljskih poslova, a njihove majke i partnerice/supruge da ih isto tako ravnopravnije uključe. Poslovica glasi “Učiniti sam je možda ovog trenutka brže i jednostavnije, ali dugoročno nikako nije pametnije.” 

Ciljevi inicijative “Ispeglajmo neravnopravnost” su povećati angažman muškaraca oko obiteljskih poslova, suzbiti stereotipe o “muškim” i “ženskim” poslovima, smanjiti diskriminaciju muškaraca i mladića koji se uključuju u kućanske poslove i poticati rodnu ravnopravnosti u svakodnevnom životu Međimuraca/ki, kao i u ravnopravnoj raspodjeli obavljanja kućanskih poslova. Inicijativa je podržana od Europske komisije kroz program Mladi na djelu. 

Iz Zore zahvaljuju  svima koji su sudjelovali u akciji ili je podržali na bilo koji način!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije