Marljive ruke

FOTO Članovi nautičkog kluba ‘Labud’ čistili i uredili okoliš

Mnoge su se udruge i pojedinci s područja Preloga ovih dana uključili u akcije čišćenja okoliša

Također su takvu priliku iskoristili i kako bi se pridružili obilježavanju Svjetskog dana činjenja dobrih djela. Ovakve akcije, a i brojna djela, već godinama čine i članovi Nautičkog kluba Labud iz Preloga.

Okupili su se članovi Nautičkog kluba Labud, u ponedjeljak 29. travnja, na prostoru svog doma Vrbica na prostoru Sportsko rekreacijske zone Marina Prelog.

Kosilo se, skupljalo smeće, obnavljala igrala, a posebna atrakcija stigla je na kraju. Tradicionalnu prvomajsku „majgu“ članovi Labuda postavili su u vodu samog jezera.

Majge su inače dio obilježavanja Međunarodnog praznika rada ili Prvog maja. Mještani tragaju za najvišim relativno tankim stablom (poput johe, međimurskog naziva “jalsa”) koje mogu pronaći; tom se drvetu obreže vrh te ga se ukrašava raznim trakama, vrpcama i sličnim dekoracijama.

Često se i dva takva drveta vežu te se između njih stavlja nekakav natpis. U dvadesetom stoljeću svadbe su se često održavale u svibnju, pa se počelo takve majge koristiti na ulazu u dvorište u kojem se održavala svadba.

Čišćenjem okoliša članovi Labuda počinju svoju sezonu druženja, izleta, brojnih aktivnosti, sa već tradicionalnom, glavnom aktivnošću, Lovom na labuđe pero, početkom mjeseca srpnja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije