U Prelogu obilježena obljetnica rođenja Kalmana Mesarića

Grad Prelog i Dom kulture Grada Preloga organizirali su obilježavanje obljetnice rođenja Kalmana Mesarića. Redatelj, dramatičar, prevoditelj i kazališni kritičar Kalman Mesarić rođen je 17. rujna 1900. godine u Prelogu.

Klasičnu gimnaziju završava u Zagrebu i Banjoj Luci, a studij režije i dramaturgije u Berlinu. Već 1919. prvim književnim radovima, a 1925. objavljuje prvu svoju dramu Kozmički žongleri, dok mu je prva samostalna režija u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu povjerena godinu dana poslije 1926. Bavio se kazališnom kritikom i kazališnom teorijom, o čemu svjedoči njegova knjiga Smjerovi moderne umjetnosti iz 1929. godine.

Piše komade, pučke drame, komedije i satire, I u našem gradu (1934.), Poslovne tajne (1935.), Gospodsko dijete (1936.) i Korak preko rampe(1937.). Pridodaju li se k tomu i libreta za glazbene revije Kaj nam pak moreju (1935.), Naprijed naši (1936), dramski opus Kalmana Mesarića nije velik.

Godine 1946. radi na utemeljenju Hrvatske drame u Rijeci, a iza toga pet godina djeluje kao direktor i ravnatelj u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Kazališnu djelatnost Kalman Mesarić završio je 1959. odlaskom u mirovinu kao umjetnički ravnatelj i zamjenik ravnatelja Zagrebačke komedije. Kalman Mesarić umro je 30. siječnja 1983. u Zagrebu.

Na rodnu kuću u ulici koja nosi njegovo ime položen je vijenac, a u župnoj crkvi sv. Jakoba služena je sveta misa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije