Ministar Mrsić krenuo je u rat protiv lažnih invalida u mirovini

– Oko 250 tisuća građana prima invalidsku mirovinu. Malo je vjerojatno da ćemo sve njih moći prekontrolirati. Ali u reviziju invalidnina ići ćemo tamo gdje fali medicinska dokumentacija na temelju koje je uopće i bilo izdano rješenje o invalidnosti kao i u očito sumnjivim slučajevima. Primjerice, kod osoba koje su umirovljene zbog psihičkih bolesti a nikada prije zbog tih problema nisu bili hospitalizirani – objasnio nam je ministar Mirando Mrsić.

Na sjednici Vlade će biti donijeta i Uredba o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju koja donosi nove “alate” u borbi protiv lažnih invalida u mirovini. Do sada je procedura bila sljedeća: Nakon što bi se opravdano sumnjalo da je netko lažnjak jer ne postoji dokumentacija na temelju koje je odobrena invalidska mirovina – često je, kažu u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, dokumentacija namjerno bila uništavana kako bi se prikrili tragovi.

– Ministarstvo je takve slučajeve trebalo prijavljivati DORH-u, pa tek mnogo kasnije i samo u slučaju pravomoćnih presuda smijela se obustaviti isplata takvih nezasluženih mirovina. Ova uredba daje mogućnost da se kod sumnjivih slučajeva isplata mirovina obustavi odmah, poništi se rješenje o invalidskom umirovljenju, pa tek onda slučaj ide na ponovno vještačenje i dokazivanje.

Novost je i da će odsad invalidi rada svake tri godine ići na ponovni pregled, a ubuduće će biti nemoguće varati državu primajući mirovine od osoba koje su umrle ali čija smrt nije prijavljena. – Umrežili smo se s Maticom umrlih i čim netko umre mi odmah obustavimo isplatu mirovina – doznajemo iz Ministarstva.

Također, mirovine se više neće isplaćivati onima koji ne budu željeli dati svoj OIB. Naime, u Ministarstvu nam govore da se dosad oko 200 milijuna kuna mirovina isplaćivalo osobama čiji se OIB nije znao i da je zbog toga bilo dosta “muljanja”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije