Od 13.000 pregledanih, samo dva posto hitnih slučajeva

U bolnicama u kojima su osnovani hitni bolnički prijemi svi rade kako je i zamišljeno reformom – od Osijeka do Koprivnice i Šibenika, a samo u čakovečkoj bolnici odbijaju preuzeti svoj dio posla! Tvrdi to v.d. ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Vera Gojković, koja upozorava da nailaze na velike otpore od strane pacijenata, ali i od strane bolnice.

Reformom su još prije godinu i pol ukinute ambulante hitne medicinske pomoći koje su radile u sklopu Doma zdravlja, a njihova je djelatnost prenijeta na hitne bolničke prijeme, dok bi timovi Zavoda za hitnu medicinu trebali raditi na terenu, a od prostora imaju samo sobu za reanimaciju. Barem je tako zamišljeno na papiru.

– Nadamo se da će bolnica, ako već dosad nije, preuzeti svoj dio posla od 1. rujna. Mi, naime, pacijente više nismo dužni upućivati na hitni bolnički prijam s uputnicom. Više nemamo svoju ambulantu – ističe. Ove godine pregledali su čak 13.000 pacijenata i time, napominje, olakšali posao bolnici i primarnim liječnicima. Priznaje da joj je zasmetala kritika rukovoditeljice hitnog bolničkog prijema u Županijskoj bolnici Čakovec Renate Čulinović Čaić, koja je reformu hitne ocijenila promašenom.

– Oni bi najradije da mi i dalje radimo kao u posljednjih dvadesetak godina. Njima je to odgovaralo, jer znate kako je kad netko radi umjesto vas. Čak 98 posto poziva koje smo primili bili su pozivi koji nisu bili hitni – kaže dr. Gojković i dodaje da tako više ne ide jer je pritisak pacijenata prevelik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije