Djecu ne smijete voziti na prednjim sjedalima i na stražnjim bez pojasa

Od 1995. godine policija tijekom rujna, mjeseca u kojem počinje školska godina, diljem zemlje provodi akciju Poštujte naše znakove, kojom se, kako je već svima zasigurno poznato, želi zaštititi najugroženiju skupinu sudionika u prometu – djecu, ali i odrasle, prvenstveno vozače raznih prometala, još jednom podsjetiti da uvijek paze na njih.

S početkom nove školske godine više je djece sudionika u prometu, a posebice prvašići tek počinju učiti prometnu kulturu i prometne propise, zaigrani su i skoro potpuno nesvjesni opasnosti koje na njih vrebaju na prometnicama. Sotga je potreban poseban oprez kako bi spriječile nezgode ili čak tragedije.

Tako je 1994. godine u prometu poginulo 57 djece, godinu dana kasnije njih 52, dok je prošle godine na našim prometnicama smrtno stradalo desetero mališana. Unatoč ovim pozitivnim pomacima, na hrvatskim je prometnicama unazad deset godina poginulo 216 mališana, a ozlijeđeno ih je 20 727.


Djecu ne smijete voziti na prednjem sjedalu

No, iako je sve manje stradale djece pješaka, iz policije ističu da su prije petnaestak godina djeca najviše stradavala kao pješaci, a danas najviše stradavaju kao putnici u vozilima. Najgore je što su djeca, najčešće, putnici u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba s kojima bi trebala biti i najsigurnija. Stvarnost je, nažalost, drugačija.

Zastrašujući su podaci koji pokazuju koliko se djece svih uzrasta prevozi u vozilima roditelja, a da, u današnje vrijeme velikog napretka pasivne sigurnosti u automobilima, nisu osigurana od mogućeg stradavanja. Odrasli djecu prevoze na prednjim sjedalima, nevezane na stražnjim sjedalima ili u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti.

Iz tog će se razloga policija nastaviti baviti tim problemom – u kojem su svojstvu djeca sudjelovala u prometnim nesrećama -podsjećajući raznim preventivno represivnim akcijama odrasle da su djeca najugroženija kategorija sudionika u prometu i da im uvijek trebaju posvećivati posebnu, dodatnu, uvijek adekvatnu pažnju, istaknuli su iz policije.


Savjeti roditeljima

– Porazgovarajte s djecom o prometu i ukažete im na potencijalne opasnosti koje im prijete

– Ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu

– Vježbajte sigurno prelaženje kolnika

 – Objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti, te ulogu prometnog policajca

– Ako je vaše dijete prvoškolac posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole

– Odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje njime

– Ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu

– Ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila

– Vlastitim primjerom pokažite djetetu ispravno ponašanje u prometu

– Nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje

– U situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice

– Ako se vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljiv, da na sebi ima odjeću i obuću što svjetlijih boja, odnosno kupite mu odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima

– Djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije