Tomislav Horvat – mladi umjetnik iz Podturna

Dječak sa šibicama

Djevojčica sa šibicama poznata je bajka Hansa Christiana Andersena. No u daljnjem tekstu neće biti riječi o bajkama, nego nešto sasvim suprotnom. Tomislav Horvat (23), prozvan “Dječak sa šibicama”, i nije više takav dječak kakav je bio kad je počeo raditi na svojim građevinama iz jednog neobičnog materijala-šibica.


Kako je sve počelo?

Tomislav je oduvijek pokazivao zanimanje za građevinu. Tako je upisao u Čakovcu Graditeljsku i obrtničku školu-smjer građevinarski tehničar, u kojoj se jako dobro snašao. Praksu je počeo odrađivati u jednom arhitektonskom studiju. Okružen raznoraznim papirnatim maketama,došao je na ideju da i on počne izrađivati makete, ali od šibica.

– Osjećaj zadovoljstva da se nešto napravi od materijala koji nije često u upotrebi, rezultat je mojih sposobnosti, kreativnosti a ponajprije vlastitih ideja, jer niti jednu građevinu ne radim po nacrtu ili po slici. Što se duže bavim time, sve me više privlači i postajem gotovo ovisan –  kaže Tomislav.


Radovi

Prva maketa koju je napravio bio je imaginarni most u koji je utrošio 7500 šibica. Rad je nastajao spontano, bez plana i kojekakvih skiciranja. Detalje samog mosta smišljao je u “koraku” i za taj rad mu je trebalo 11 mjeseci.

Tvrđava, koja podsjeća na drvene utvrde iz doba Rimskog carstva, njegov je drugi rad za koji mu je trebalo 2,5 mjeseca i u koji je utrošio 4.500 šibica. Zanimljivo, sa svake šibice otkida se fosforni dio, koji se baci. Kaže Tomislav da jednostavnije i ljepše izgleda bez tog dijela.

Vjetrenjača od 3000 šibica nastala je u periodu od 6 mjeseci. Drugi najveći rad po veličini je imaginarna katedrala rađena u stilu kasne romanike. Bez posebnih planova, ali uz puno mašte za ovaj rad utrošio je 34000 šibica u 20 mjeseci rada. Njegov najveći pothvat, na koji je i najviše ponosan, jest dvorac nazvan “Agora”.

U tom radu je po prvi puta upotrijebio tehniku savijanja šibica, a naziv je dobio po grčkom nazivu za trg. Dimenzije ove građevine su 145cmx140cmx140cm. Od početka do završetka rada trebalo mu je 712 dana i nevjerojatnih 157000 šibica. Još jedan most dio je njegovog stvaralaštva, u koji je utrošeno 930 šibica.


Tehnika, materijali

Za šibice treba imati kvalitetnu, odnosno, čvrstu podlogu (iverica, gips-ploča, puno drvo). Do sada je isprobao nekoliko vrsta lijepila, ali se zaustavio na jednom koje koristi već duže vrijeme. Nakon završetka rada, Tomislav ga šprica bezbojnim sprejem za drvo, zbog zaštite. Eventualnu prašinu Tomislav očisti običnim kistom.

– Ovaj hobi zahtijeva mnogo strpljenja, no prosječnih 7-9 radnih sati brzo mi proleti uz glazbu filmskog skladatelja Hansa Zimmera. Obitelj mi je velika podrška i veliko uporište. Nadam se da ću u bližem vremenu imati svoju prvu izložbu- rekao nam je za kraj intervjua Tomislav Horvat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije