U šenkovečkoj knjižnici predstavljena knjiga Branimira Bunjca

Knjižnica i čitaonica Šenkovec organizirala je predstavljanje knjige Branimira Bunjca “Ratne i poratne žrtve sjeverozapadnog Međimurja 1914. – 1947.” Branimir Bunjac rođen je u Mostaru. Osnovnu školu završio je u Varaždinskim Toplicama, a srednju u Opatiji. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, 2012. gdje je doktorirao tezom “Ratne i poratne žrtve sjeverozapadnog Međimurja 1914. – 1947.”.

Sudionik je Domovinskog rata 1992. godine i zaposlen  u Osnovnoj školi Podturen. Suosnivač je i prvi predsjednik Povijesnog društva Međimurske županije. Također je uredio više knjiga i članaka. Knjiga “Ratne i poratne žrtve sjeverozapadnog Međimurja 1914-1947” osvrće se na stradavanja stanovništva Međimurja u spomenutom razdoblju. Autor je istražio i analizirao 38 naselja sjeverozapadnog Međimurja te nastojao utvrditi okolnosti nestanka i smrti osoba iz tih naselja.

Treba napomenuti da je u periodu od 1914. do 1947. godine veliki broj Međimuraca bio unovačen u domaće i strane vojske te da su mnogi Međimurci poginuli na ruskim, mađarskim, španjolskim frontama, a za mnoge žrtve nije utvrđeno mjesto smrti. Stoga je glavni cilj istraživanja i nastanka ove knjige bio izraditi vjerodostojne popise žrtava pri čemu je autor koristio svu dostupnu arhivsku građu s naglaskom na matične knjige, sudske spise i arhivske fondonve, periodiku službene prevenijencije te usmena svjedočanstva.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije