U Prelogu održani Sajam baštine i tradicije i Opera pod zvijezdama

Na Trgu slobode u Prelogu u ponedjeljak 1. srpnja, na dan ulaska Hrvatske u EU, održan je Sajam baštine i tradicije.  Bilo je prekrasno na Trgu slobode vidjeti čuvare starih zanata i tradicije iz nekoliko zemalja. Voditelj programa Željko Sokač na početku manifestacije pozdravio je saborskog zastupnika Dragutina Glavinu, župana Matiju Posavca i njegove zamjenike Sandru Herman i Zorana Vidovića, gradonačelnika Letenya Belu Halmija, goste iz Koruške, općine Pucinci, predstavnika zajednice Alpe-Jadran, kao i domaćine gradonačelnika Ljubomira Kolareka, predsjednika Gradskog vijeća Gorana Gotala i zamjenika gradonačelnika Zdravka Kvakana.

Posjetitelje i izlagače pozdravio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek. – Organizacija sajma proizlazi iz projekta IPA programa prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske iz rujna 2011. godine. Sukladno dogovoru partnera, gradova Letenya i Preloga, nakon prvog zajedničkog sajma uz granicu, domaćinstvo sajma se svake godine seli iz jedne države u drugu. Prošle je godine sajam bio u Letenyu, a ove godine organizaciju je preuzeo Grad Prelog. Sajam ima poseban značaj jer se poklapa s danom ulaska Hrvatske u EU, a pridružila nam se i općina Pucinci iz Slovenije, piše Prelog.hr.

Tako ćemo svi zajedno uveličati ovaj značajan datum hrvatske povijesti. Međimurje kao najsjevernija županija jedina teritorijalno graniči s dvije zemlje članice EU. Prelog je danas Europa u malom. Drago mi je što smo uspjeli povezati dva grada, Letenye i Prelog, te općinu Pucinci. Nadam se da će nam ova suradnja poslužiti kao odskočna daska prema drugim projektima – kazao je, uz ostalo, gradonačelnik Lj. Kolarek.

Sajam je otvorio zajedno s međimurskim županom Matijom Posavcom. Na otvorenju su nastupili pjevački zbor Udruge umirovljenika, Maleni i mališani iz Dječjeg vrtića Fijolica, te limena glazba. Sajam je bio i dio programa ulaska Hrvatske u EU na području cijele županije, u koje se vrlo aktivno uključio i Grad Prelog. Sudjelovale su i udruge, poljoprivredna gospodarstva, majstori starih zanata s područja Grada i gosti. Program je uveličala i Zrinska garda.

Istog dana u večernjim satima Grad Prelog uključio se u proslavu ulaska Hrvatske u Europsku uniju koncertom “Opera pod zvijezdama”, koji je u toploj ljetnoj večeri okupio velik broj posjetitelja. Uživali su u izvedbama umjetnika koji su izvodili poznate skladbe i time uveličali spektakularnu proslavu ulaska u veliku europsku obitelj.

Na koncertu su se okupili operni pjevači koji su rodom iz Međimurja, a rade ili studiraju diljem Europe, od baritona Željka Zaplatića, mezzosopranistice Blanke Tkalčić, sopranistice Tamare Ivaniš i mezzosopranistice Aide Vidović Krilanović do tenora Filipa Hozjaka i violinista Antuna Stašića. Izveli su arije koje su postale evergreeni (W. A. Mozart, G. Verdi, J. Straus, G. Puccini, G. Rossini, I. Tijardović i drugi). Program je pratio Varaždinski komorni orkestar, pod ravnanjem maestra Antuna Stašića. Nakon koncerta održan je vatromet.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije