Šesto tisuća kuna za Centar znanja Međimurske županije

Dan nakon ulaska u Europsku uniju Međimurska županija potpisala je tri ugovora za izradu projektne dokumentacije za prvu fazu “Centra znanja Međimurske županije”. Dokaz je to da mogućnosti koji nam EU nudi shvaćamo ozbiljno, rekao je tom prilikom župan Međimurske županije Matija Posavec, jer ćemo već ove godine ove projekte kandidirati za strukturne fondove. 

Projektna dokumentacija izradit će se za tri objekta. U prvom, zgradi nasuprot glavnog ulaza uredit će se ITEO – Institut za promicanje kulture znanja, u bivšoj konjušnici “Metalska jezgra”(razvojni i edukacijski centar za podršku metaloprerađivačkom sektoru), a u trećoj, skladištu neposredno uz željezničku prugu treća zgrada Tehnološko inovacijskog centra Međimurje.

Župan Posavec rekao je da su planirana ulaganja u prostor bivše vojarne vrijedna 50 milijuna kuna te da će na tom prostoru biti sadržaji koje će Međimursko veleučilište u Čakovcu postaviti na višu razinu. U drugoj fazi planirana je izgradnja Studentskog doma s popratnim sadržajima poput polivalentne sportske dvorane i restorana, nova zgrada za potrebe Međimurskog veleučilišta, Institut za primijenjeno računarstvo s laboratorijima, prodavaonicama i slično. Time će Čakovec i Međimurje dobiti obrazovnu infrastrukturu na europskoj razini koja će omogućiti našim studentima kvalitetnije obrazovanje.

Ovo je argument više da se Međimurska županija u potpunosti oslobodi uvjeta izgradnja skladišta za Hrvatsku vojsku jer na ovom prostoru uređujemo javne sadržaje, a ne prodajemo zemljište ili zgrade, naglasio je Posavec. Direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje REDEA-e Sandra Polanec Marinović rekla je da je fokus u prvoj fazi bio na obrazovanju i poduzetništvu.

ITEO će se tako baviti neformalnim obrazovanjem, radom s nadarenim učenicima, popularizacijom znanosti općenito, a uredit će se i tri laboratorija za prirodne, tehničke i društvene znanosti. Uloga “Metalske jezgre” bit će daljnje jačanje metaloprerađivačke industrije u Međimurju povezivanjem poduzetništva i obrazovanja, dok će treća zgrada TICM-a osigurati nove inkubacijske prostore na novoosnovane tvrtke.

Potpisani ugovori vrijedni su nešto manje od 600.000,00 kuna, 85 posto sredstava osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a 15 posto odnosno oko 90.000,00 kuna Međimurska županija. Nakon projektne dokumentacije treba još napraviti studiju izvodljivosti. Ukoliko će sve ići prema planu, na jesen će se projekti prijaviti za financiranje iz strukturnih fondova EU, a ukoliko zadovolje uvjete izgradnja bi započela već sljedeće proljeće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije