Hlapićev tjedan u Knjižnici i čitaonici Prelog

Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti u suradnji s brojnim partnerima organizira manifestaciju “Hlapić 2013.,” povodom stote godišnjice objavljivanja dječjeg romana “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” Ivane Brlić Mažuranić. Manifestacija za cilj ima ukazati na roman “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” kao nedovoljno prepoznati temelj hrvatske kulture, afirmirati vrijednosti šegrta Hlapića koje se nude hrvatskoj djeci, te potaknuti na daljnja istraživanja djela i njegovih konteksta.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga uključila se u manifestaciju u okviru svojeg 5. ciklusa ljetnih radionica. U periodu od 17. lipnja do 21 lipnja 2013. sudionici radionica su bili dio “Hlapićevog tjedna” u kojem su sve aktivnosti bile tematski povezane s romanom o šegrtu Hlapiću. Tako su u radionici Kino knjižnica polaznici odgledali projekciju animiranog filma o najpoznatijem malom šegrtu, oni hrabriji su sudjelovali u dramskoj radionici u kojoj su izrađivali stiliziranu scenografiju za vanjsku pozornicu i kostime za skeč iz Hlapićeva života kojeg su ujedno i odglumili.

Polaznici radionica su kao pravi šegrti izrađivali cipele od papira, a nakon razgovora i karakterizacije likova, vrijedne ruke su recikliranjem starih boca, oživjele lica glavnih likova iz romana. Posljednji dan Hlapićevog tjedna je obilježen dolaskom posebnih gostiju iz doma za starije i nemoćne osobe Mesmar.

Štićenici doma Ivan, Agata, Anđela i Matilda s lakoćom su uskočili su svoje uloge odraslog i ostarjelog Hlapića, Gite i druge djece iz romana. Veseli četverac je ispričao i svoju verziju izrade i nastanka “crvenih čizmica”, te su opisali tradicionalne igre koje su igrali u djetinjstvu kako bi ih polaznici radionice mogli reproducirati i pritom se zabaviti.

U knjižnici su izloženi svi radovi nastali na radionicama, a posjetitelji mogu pogledati i zbirku raznih izdanja romana o šegrtu Hlapiću koje su knjižnici, za potrebe izložbe, posudili članovi i korisnici, te školska knjižnica OŠ Prelog.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije