Mirando Mrsić: “Prosječne mirovine bit će 40 posto prosječne plaće”

– Mirovine će se isplaćivati na vrijeme. Razgovaramo o novom načinu usklađenja mirovina, gdje ćemo uvažiti činjenicu da su dvije godine bile zamrznute i da udjel mirovine u prosječnoj plaći konstantno pada. S novom formulom omogućit ćemo da mirovine u određenom postotku slijede rast plaća i da prosječna mirovina bude 40 posto prosječne plaće – kazao je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić za posjeta Čakovcu.

Govoreći o zapošljavanju i perspektivama mladih, izrazio je zadovoljstvo mjerom rada bez zasnivanja radnog odnosa, u koju se prošle godine uključilo više od 9500 mladih. Ta mjera i ove godine ide vrlo dobro, dodao je, pa je tako u prva četiri mjeseca već 6000 mladih počelo stjecati godinu dana radnog iskustva.

– Počelo se restrukturirati tržište rada, otpušta se i zapošljava, dok se prijašnjih godina samo otpuštalo – zaključio je ministar Mrsić. Jedna od tema razgovora bile su i špediterske tvrtke u kojima će biti otkaza nakon ulaska Hrvatske u EU.

U razgovoru sa špediterima u Čakovcu rekao je kako se špediterske tvrtke nisu pripremile za situaciju u kojoj će, s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, za njih biti daleko manje posla i mnogi će zaposleni ostati bez radnih mjesta.

Prema procjenama, nakon 1. srpnja čak 75 posto špeditera s područja sjevera države ostat će bez posla, to jest oko 700 ljudi s područja Međimurske i Varaždinske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije