“Staze počistimo, a ralice ih opet prekriju odbačenim snijegom!”

“Staze počistimo, a ralice ih opet prekriju odbačenim snijegom!”

Novo pitanje, točnije upozorenje pristiglo je u redakciju portala eMedjimurje.hr putem rubrike Pitanja i odgovori. Javio se čitatelj koji je opisao situaciju što je potkrijepio slikom. Njegovo pitanje proslijedili smo u Čakom, a odgovor smo dobili od direktorice Snježane Tkalčec Avirović, mag.iur.

Pitanje:

Ovo na slici je prohodniji dio staze pokraj magistrale (zaobilaznice) na ulazu u Čakovcu. Ljudi se biciklima voze po magistrali i pitanje je vremena kad će netko poginuti. Pišem svake godine Čakomu oni poslije počiste i tako svake godine.

Netko je plaćen za to i neka samo radi svoj posao, a ne da mi pišu isprike i prebacuju lopticu krivnje kao na ping pong stolu. U prilogu je slika i nisam od onih koji očekuje čuda glede čišćenja.

Odgovor:

Prema Operativnom planu zimske službe Čakom čisti staze tako da je zadužen i za čišćenje predmetne. Predmetna staza uz južnu zaobilaznicu je očišćena još u utorak, no uobičajeni problem kod nje jest u činjenici što ju ralice prilikom čišćenja kolnika zaobilaznice, ponovno prekriju odbačenim snijegom.

Čakom ne bježi od odgovornosti niti pak od činjenice da je za neke stvari plaćen, ali je poprilično nekorektno optuživati ga da je po prirodi stvari plaćen za čišćenje sveg snijega u Gradu Čakovcu, u neograničenim količinama, jer to doista nije tako. Grad Čakovec je Operativnim planom zimske službe odredio raspored čišćenja grada, ali unutar utvrđenog rasporeda Stožer zimske službe dodatno koordinira aktivnosti na čišćenju.

To osobito vrijedi za situacije kada negdje treba pojačano čistiti kao što je ova. Konkretno, u ovoj situaciji je Čakom već odradio čišćenje staze po utvrđenom rasporedu, a ovo dodatno čišćenje bi trebao odrediti Stožer. Stožer zimske službe vodi računa i o troškovima koji stoje iza dodatnih zahtjeva na čišćenju snijega jer se čišćenje snijega plaća po odrađenim satima na čišćenju nakon aktivacije od strane Stožera.

Obzirom da za zimskih uvjeta malo građana koristi biciklističke staze, zasigurno čišćenje staze uz zaobilaznicu ne uživa veliku važnost pri utvrđivanju prioriteta čišćenja u kontekstu troškova za Stožer zimske službe. Ne smije se zaboraviti ni činjenica da je zbog količina oborina protekle zime, zasigurno višestruko prekoračen planirani proračunski rashod za čišćenje snijega.

Za kraj, napominjemo da je Grad Čakovec protekle sezone osigurao visoki standard čišćenja grada od snijega, no neosnovano je pomišljati da taj standard podrazumijeva očišćenost svih staza i prometnica u gradu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije