Poštujete pravila prilikom paljenja Vuzmenke

Poštujete pravila prilikom paljenja Vuzmenke

S obzirom da će veliki broj građana u subotu 30. ožujka paliti uskrsne vatre – Vuzmenke, iz Policijske uprave međimurske podsjećaju na pravila koja pritom moraju poštivati. Loženje i lokacija uskrsne vatre određena je odredbama Odluke o posebnim mjerama zaštite od požara na području Međimurske županije.

Najbolje i najsigurnije spaljivanje je spaljivanje na organiziran način uz obavezno vatrogasno dežurstvo vatrogasne postrojbe naselja u kojem se ista organizira. Loženje uskrsne vatre nije dozvoljeno ako je neorganizirano i ukoliko je vrijeme vjetrovito.

Lokaciju Vuzmenke potrebno je odabrati sukladno navedenoj Odluci, što znači da se manje Vuzmenke mogu nalaziti minimalno 30 metara od gospodarskih i drugih objekata, stogova slame i sijena te drugih predmeta i nasada koje bi utjecaj topline mogao oštetiti, a veće organizirane minimalno na udaljenosti 70 metara.

Kod samog loženja, a zbog povećanih opasnosti za ljudsku sigurnost, dozvoljeno je spaljivanje samo poljoprivrednog, šumskog ili biljnog otpada bez dodataka zapaljivih tekućina ili drugih tvari radi boljeg gorenja. Spaljivanje otpada nebiljnog porijekla nije dozvoljeno.

Građani su dužni prilikom loženja uskrsne vatre primjenjivati odgovarajuće mjere zaštite od požara. Posebnu pažnju treba posvetiti djeci koja trebaju biti pod nadzorom roditelja. Mole građane Međimurske županije koji će paliti Vuzmenke da prilikom paljenja ne ugroze svoju i sigurnost drugih građana, te sigurnost svoje i druge imovine.


U petak rade do 14.30 sati

Obavještavaju građane da će u petak 29. ožujka upravni poslovi u zgradi Policijske uprave međimurske u Čakovcu i u Policijskoj postaji Prelog raditi do 14,30 sati.

Ljetno računanje vremena   

Podsjećaju da se u noći sa subote na nedjelju prelazi na ljetno računanje vremena i pomicanje jednog sata unaprijed, a time i za najveći broj vozila prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. Tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su, mopedi i motocikli, na kojima prilikom vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.


Policijska čestitka za Uskrs

Svim žiteljima Međimurske županije povodom najvećeg kršćanskog blagdana, želimo sretan, blagoslovljen i s radošću obdaren Uskrs. Neka Vam blagdansko vrijeme protekne u ozračju mira, radosti obiteljskoga okupljanja i dijeljenja, te radosti sa najbližima!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije