ŽELJA I POTREBA MJEŠTANA

VRTIĆ U DONJEM VIDOVCU Od ideje do realizacije u manje od godinu dana

U Donjem Vidovcu žive za dan kada će građevina s fotografije dobiti novo lice i namjenu. U 500 četvornih metara bit će smještene dvije mješovite vrtićke skupine i jedna jaslička

‘Naša djeca zaslužuju novi vrtić u Donjem Vidovcu. Poklonimo im budućnost kakvu zaslužuju!’ bio je naslov priloga koji smo objavili na našim stranicama sredinom veljače prošle godine nakon skupa nezadovoljnih roditelja čija djeca u Donjem Vidovcu polaze Područni odjel Dječjeg vrtića “Klinčec” iz sastava središnje ustanove u Donjoj Dubravi.

>> RODITELJI NA NOGAMA “Naša djeca zaslužuju novi vrtić u Donjem Vidovcu. Poklonimo im budućnost kakvu zaslužuju!”

Tada smo bili na skupu s roditeljima, općinskim načelnikom Josipom Matulinom, a tu su bile i odgojiteljice koje rade u Područnom odjelu. Bila je ondje i bivša ravnateljica Dječjeg vrtića “Klinčec” Donja Dubrava Ines Strbad. Ona nam je bila izvor informacija kada smo ušli u genezu ovoga problema koji mališane ove sredine svrstava na marginu. Ravnateljica Strbad je kazala kako Područni odjel u Donjem Vidovcu djeluje od 1. listopada 1968., a započeo je s radom u prostorima stare škole i sadašnjim prostorima mjesnog poštanskog ureda, a polazilo ga je svake pedagoške godine 30-tak polaznika.

Bivša ravnateljica tada je istaknula: – Sva površina koju vrtić koristi je iskorištena maksimalno, a prostor za odlaganje nekih stvari, koje se koriste sezonski, imamo u prostorima Općine Donji Vidovec jer smo ih morali skloniti iz nekadašnjeg spremišta kako bi OŠ dobila prostor za svoje potrebe – kazala je i dodala kako je djeci na raspolaganju 120 četvornih metara sveukupnog prostora, u kojem su smješteni sanitarni čvor, prethodnik (garderoba), hodnik i velika soba dnevnog boravka, te vanjska terasa, dok mini ured predviđen za odgojitelje ima površinu od nekih 6 četvornih metara. Bio je to samo dio iznijetih problema.

Sve je to pomno poslušao načelnik Matulin pa je tada oformljena radna skupina koja će korak po korak ići prema realizaciji koja je u tijeku.

Donjovidovčani, a pogotovo oni koji su bili među pokretačima, su zadovoljni. Krenulo je jer je Općina već prije kupila bivši stambeni objekt u glavnoj mjesnoj ulici još 2017. godine za 200.000 kuna, a ne računajući da bi se on mogao renovirati, dograditi i pretvoriti u ustanovu, a što se je prije nekog vremena počelo realizirati. Za početak i daljnju gradnju Općina se zadužila za 2 miljuna kuna, uložila je i dio svojih sredstava, a država im je pomogla s 250.000 kuna.

Kako smo čuli, Općina će se za te potrebe javljati na nove i daljnje natječaje kako bi do kraja 2021. godine završili s “grubim” građevinskim radovima, a potom i finalizaciju u godini poslije kada bi nova građevina imala 500 četvornih metara. Usporedimo li to sa sadašnjim prostornim uvjetima koji mogu primiti svega 25-tero djece bit će to novi raj za djecu. Konačno, već danas interes za smještaj djece iskazuje 65-tero roditelja, pa i ne čudi prekapacitiranost sadašnje ustanove, dio roditelja djecu glede toga vozi u Donju Dubravu i Kotoribu.

U Donjem Vidovcu žive za dan kada će građevina s fotografije dobiti novo lice i namjenu. U spomenutih 500 četvornih metara bit će smještene dvije mješovite vrtićke skupine i jedna jaslička.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije