'zaslužuju li naša djeca takve uvjete?'

RODITELJI NA NOGAMA ‘Naša djeca zaslužuju novi vrtić u Donjem Vidovcu. Poklonimo im budućnost kakvu zaslužuju!’

Zbog proceduralnih pogrešaka otpala je izgradnja novog Dječjeg vrtića u Donjem Vidovcu. Smještajni kapaciteti sadašnjeg koji radi kao Područni u sklopu Dječjeg vrtića Klinčec Donja Dubrava su nedostatni, a roditelji su zabrinuti, nezadovoljni. Hoće li inicijalni skup polučiti neke pomake?

U petak, 7. veljače je u potkrovlju Društvenog doma u Donjem Vidovcu održan skup roditelja polaznika ovdašnjeg Područnog odjela Dječjeg vrtića. Okupilo se je 50-tak roditelja, nezadovoljnika koji su sve po spisku prozivali odgovorne za ovakvo stanje u ustanovi u koju ‘ni igla ne stane’, a onako u revoltu ovdje su isplivale i sitnice koje život znače u Donjem Vidovcu, a teško mijenjaju…

Okupljene je pozdravila Ines Strbad, ravnateljica Klinčeca uz koju su bile ovdašnje odgojiteljice, na skup je došao općinski načelnik Josip Matulin, a tu je bio i općinski vijećnik SDP Tihomir Žuljić. Inicijatori okupljanja bila su dva mlada roditelja Nikola Matulin i Darko Vugrinec. Potonji je u ime okupljenih, a i onih koji nije bilo ovdje, veoma emotivno pročitao njihovo pismo koje donosimo u cijelosti:

‘S obzirom da je prošlo već godinu i pol  do dvije od kako znamo da  kandidiran projekt za novim vrtićem nije urodio plodom na europskim fondovima, krajnje je vrijeme da se ozbiljno razmotri kako doći do novog vrtića. Mi roditelji, koji vozimo djecu u sadašnji vrtić, divimo se “tetama”, odnosno odgojiteljicama, koje se neumorno trude raditi s našom djecom u uvjetima kojima raspolažu, a s obzirom da je općenito standard života na nekoj višoj stepenici, smatramo da bi se svi morali zapitati da li naša djeca zaslužuju takve uvjete!? U jednoj školskoj prostoriji? Ili ipak zaslužuju nešto više. Drugi vrtići u sklopu svoje zgrade imaju i male sportske dvorane i dječja igrališta uz zgradu, a naša djeca o tome mogu samo maštati.

Svojim potpisima želimo Vam ukazati da je potreba za novim vrtićem uistinu neizbježna, potreba za upisom djece u Dječji vrtić u Donjem Vidovcu. Smatramo da bi ovom inicijativom trebalo upoznati, ne samo vijećnike Općinskog vijeća općine Donji Vidovec, već i sve na nivou Županije, koji bi svojim nesebičnim angažmanom mogli uvelike doprinijeti pozitivnom rješenju u korist svih mladih obitelji, kojih je u našoj općini vrlo mnogo. Moramo biti ponosni što je takva situacija u našoj općini, dok u pojedinim krajevima Lijepe Naše, mnoge općine bilježe drastične brojke iseljavanja mladih ljudi, mladih obitelji.  

Svaki roditelj želi samo najbolje za svoje dijete i ništa ispod toga nije i nikada neće biti prihvatljivo, a kada se ostvari to najbolje, još uvijek nije dovoljno. Može biti tisuću izgovora i tisuću razloga zašto nešto, poput izgradnje vrtića, nije i ne može biti ispunjeno, neki od tih razloga roditelj može čak i razumjeti, ali ne probati se boriti i pružiti svojemu djetetu ono što je najbolje za njega isto je i kao iznevjeriti to isto dijete. Zato Vas sve, koji možete bilo što učiniti i promijeniti, pokrenuti pozivamo da ne učinite ništa manje nego sve što je u Vašoj mogućnosti da dođemo do cilja i omogućimo našoj djeci i djeci svih budućih roditelja ono što im pripada, a to je pravo na bolji život, pravo na priliku da ne budu ništa manje nego najbolji u svemu što ih u životu čeka.

Odgojiteljice ili “tete” u vrtiću kako ih od milja rado nazivamo, našoj djeci su drugi roditelji dok nas obaveze od njih odvajaju, pa Vas pitamo kako da u tome budu najbolje kao što i mi to nastojimo biti kada nemaju uvjete da to ostvare, kada moraju birati i donositi sudove čija djeca će polaziti vrtić, a čija neće jer ih u tome sprečava zakon i kvadratni metri prostora? To je ustanova u kojoj djeca uče o najvažnijim stvarima u životu od samog početka, a to nisu slova i zbrajanje, već kako reći hvala, molim, oprosti, izvoliš, kako njegovati prijateljstvo, kako pomoći jedan drugome, to je ustanova gdje djeca uče ono što je i pola nas odraslih zaboravilo, a to je kako biti čovjek.

Poklonimo djeci budućnost kakvu zaslužuju! Budimo složni, podržimo i zadržimo ostanak naših mladih, omogućimo im bolje sutra, osigurajmo mjesto svakom novorođenom djetetu u našem mjestu, u našem vrtiću, a ne da su naši mještani prisiljeni voziti svoje dijete u susjednu općinu. Današnje mlade obitelji imaju stvarnu potrebu za upisom djeteta, ne samo u vrtić, već i u jaslice. Pozivamo vas da stavimo glave skupa, da sjednemo za stol, da razmotrimo moguća rješenja za ovim problemom i u konačnici, da pozitivno riješimo ovaj PROBLEM!

Prilog ovom pismo su potpisi roditelja koji imaju potrebu za vrtićem/jaslicama već u rujnu, 2020.godine, odnosno ove jeseni.’ Dodat ćemo, da je takvih potpisa bilo 65.

Nakon toga pljesak dug, iskren protkan nadom da neće pročitano ostati u ovom potkrovlju. Načelnik Matulin je iznio genezu neuspjele planirane gradnje nove zgrade vrtića, no to očito ove mlade “buntovne” ljude nije previše zanimalo. Jasno je da je netko zato kriv, no to u ovom trenutku nije važno. Važno je bilo dogovoriti se što i kako dalje. Načelnik je ponudio kreditno zaduženje, koliko najviše može, a to je iznos od 2,5 milijuna kuna, a ostatak od još 2 milijuna nedostatnih  sredstava “pod hitno” će se trebati namaknuti od onih i posredstvom njih kojima ovaj problem u Međimurju mora postati prioritetnom pa smo čak čuli da ima onih koji će se založiti za rješenje ovog, doista gorućeg problema i to u vrijeme kada dan ne prođe, a da se na svim razinama ne spominje žurna i neophodna demografska obnova. Ona se široj zajednici dogodila u Donjem Vidovcu, no hoće li biti prepoznata.

Općinski načelnik je kazao kako ovaj skup obvezuje njega i Općinsko vijeće na brzu reakciju, a ona će uslijediti već krajem ovog mjeseca kada će se ponovno sastati oni najodgovorniji i iznijeti što su poduzeli od 8. pa do 29. veljače. 

Kao što smo prije spomenuli, svašta se je moglo čuti među tim mladim ljudima koji su često spominjali da žele samo uvjete života kakve imaju njihovi susjedi iz drugih općina. Očito da ih nezadovoljstvo na to tjera, a djeca su ta od koji su počeli…Konačno, sutra će ona biti ta koja će svoje roditelje pitati puno toga…..

– Pokrenite se odgovorni! Nemojte samo Donjem Vidovcu tepati o pozitivi njihovog zlatarenja, kulturne slike… Pomognite im sada da to ostane u toj sredini, no bez onih mladih neće biti niti zlata, ni starih zanata, niti KUD-a, vatrogasca… – njihova je poruka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije