VJETAR SRUŠIO STABLA KOD ŠKOLE

ŽRTVE OLUJNOG NEVREMENA Nema više stabala kiselog ruja koja su krasila okoliš Graditeljske škole

Od tri ukrasna stabla kod Graditeljske škole Čakovec ostalo je tek jedno. Stabla su nestala s nevremenima tijekom ovog mjeseca.

Graditeljska škola Čakovec nije slučajno uz mjestu za odmor i rekreaciju učenika postavila 5 betonsko drvenih klupa. Stabla su često bivala zaštita od jakih zraka sunca, njihovu hladovinu su tražili i posjetitelji sportskih zbivanja u dvorani GOC-a. Tome su pogodovale njihove kišobranaste krošnje kiseloga ruja. Imala su svoju posebnu draž koju su im ujesen davali purpurno crveni cvjetovi.

Slikovito. Odlaskom jedne generacije učenika otišla su i dva prekrasna stabla. Jedno  je srušio vjetar početkom ovog mjeseca, a drugo jučer, na samom kraju mjeseca za vrijeme kišnog nevremena.

Vjerujemo kako će se netko zadužen za uređenje ovih prostora pobrinuti da zelena površina uz školu dobije takvo, ili drugo, ukrasno drveće ispod kojeg biti lijepo u njihovom društvu. Za spomenuto drvo neće biti problema jer ruj, kada je jednom posađen, stalno stvara nove izdanke i ako mu se dopusti može se razmahati u invazivnu vrstu. Mogu rasti na suhim, siromašnim tlima i saditi se za sprječavanje naleta vjetra, no ovi lipanjski vjetrovi su očito bilo jači od njih ili je njihova starost učinila svoje.

Zabilježili smo samo ovaj slučaj. No, kada bi prošli pored naših starijih zelenih ukrasa u ponedjeljak, vidjeli bi kako ih jučerašnje nevrijeme nije ostavilo pošteđenima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije