Nekadašnjem pedagogu ETŠ-a Nijazu Letiću uručena kolica

Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Varaždina pokrenulo je akciju za bolesnog kolegu Nijaza Letića koji je radio kao pedagog na Ekonomskoj i trgovačkoj školi u Čakovcu više od 30 godina, a akcija se sastojala od kupnje električnih kolica i plaćanja fizioterapeuta.

U nedjelju, 23. prosinca u varaždinskom pansionu i restoranu Garestin izvršena je predaja električnih kolica pedagogu i  njegovoj obitelji. Prije toga pomogli su kod plaćanja fizioterapeuta – 2 900 kn. Postavili su izložbu slika u vlasništvu HKD Napredak Varaždin i na osnovu prodaje slika osigurali su kupnju električnih kolica.

Dosada je Napredak kroz 20 godina rada darovao: 20 400 eura za izgradnju crkvi u Bosni (Žeravac, Travnik, Vareš…), 20 000 kn za Malu školu u Varešu (siromašnu djecu), 35 000 kn za Hrvatsku književnost, više od 300 zimskih jakni za siromašnu djecu od 5 do 15 godina, procijenjena vrijednost je više od 60 000 eura, oko 600 komada zimske sportske opreme za djecu Srednje Bosne, članovi HKD Napredak Varaždin vozili su temeljni kamen za bolnicu “Fra Mato Nikolić”, Nova Bila i prodali su slike Fra Perice Petra Vidića – prodano 50 slika, a kupci se nalaze u knjizi Godišnjak Matice Hrvatske Čakovec.

Nakon predaje kolica HKD Napredak Varaždin uručio je radniku čistoće Varkom Varaždin Danijelu Hrebaku umjetničku sliku jer je 2. prosinca obavljao svoj svakodnevni posao čistača ulica. Svojom osobnosti i samosviješću je uspio prepoznati i spriječiti nasilničko ponašanje alkoholizirane osobe oko crkve i u franjevačkoj crkvi u Varaždinu (Ivana Krstitelja). Spriječio je nasilnika koji je ometao početak zornice i svetu misu u 7 sati. Priveden je i predan policijskoj upravi Varaždin.

HKD Napredak otvorio je izložbu za tiskanje grandicioznog djela “Natale solum sancti Hieronymi” – Štrigova??? – “Stridon – rodno mjesto sv. Jeronima”. Ove godine podružnica Varaždin proslavlja 90. godinu postojanja, a glavna podružnica u Sarajevu 110 godina osnutka.

Kupnjom navedenih slika omogućit će se tiskanje grandicioznog djela iz 1752. god., a autor je svećenik pavlinskog reda Josip Bedeković – Komorski (1686. – 1760.). Također kupnjom navedenih slika pomažu stipendiranju siromašne djece i 15. ljetne škole njemačkog jezika u Beču.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije