Katoličko dušobrižništvo ŽB Čakovec pokrenulo informativni list

Katoličko dušobrižništvo Županijske bolnice Čakovec izdalo je prvi broj vjerskog informativnog lista “Milosrdni Samaritanac” koji će dva puta godišnje, o Božiću i Uskrsu, donositi poticajne priloge prilagođene potrebama bolesnika te ih informirati o duhovnim sadržajima koji se nude u čakovečkoj bolnici. Izdavanje lista pokrenuo je vlč. Marko Šmuc koji je potkraj kolovoza 2012. godine preuzeo službu bolničkog dušobrižnika.

On je u Austriji specijalizirao bolnički pastoral stekavši status diplomiranog bolničkog dušobrižnika. Ovom novom službom i pokretanjem novog lista vlč. Šmuc nastavlja dušobrižničku službu, koju je niz godina vršio u bolnici u Klenovniku te za zatvorenike u Kaznionici Lepoglava i zatvoru u Varaždinu, a nastavlja i izdavačku djelatnost budući da je pokrenuo izdavanje listića “Imaj strpljenja” te ga je i uređivao kroz sve godine svoje službe zatvorskog dušobrižnika.

Vlč. Šmuc zaželio je da ovaj novi listić bude poticaj za pružanje ljubavi, poput milosrdnog Samaritanca, čovjeku u nevolji, jer je za Isusa svaki čovjek vrijedan ljubavi bližnjega. Prvi broj lista “Milosrdni Samaritanac” donosi priloge i fotografije u boji na osam stranica, te će se besplatno dijeliti bolesnicima u čakovečkoj bolnici. Može se nabaviti i u bolničkoj kapeli sv. Leopolda Bogdana Mandića, koja je otvorena tijekom dana te u kojoj vlč. Šmuc svakodnevno predvodi misu u 16 sati za bolesnike, djelatnike bolnice i posjetioce bolesnicima.

Prigodom Božića i Nove godine dušobrižnik Šmuc posjetio je sve bolesnike idjelatnike bolnice te je svima uputio čestitku želeći blagoslovljene blagdane, ističući:”Božić se slavi svaki dan. Svaki dan trebali bismo se rađati na bolje. Svaki dan trebali bismo jedni drugima donijeti svjetlo na životnom raskrižju.” Dušobrižnik Šmuc ujedno je prihvatio inicijative vjernika laika iz čakovečkih župa, koji povremeno sudjeluju na misi u bolničkoj kapeli i žele karitativno djelovati, te je svojim iskustvom pridonio osmišljavanju različitih susreta s pacijentima.

Tako su u došašću u susretima i posjetima bolesnicima sudjelovale zajednice obitelji iz župe sv. Nikole biskupa Čakovec, sv. Antuna Padovanskog Čakovec-Jug i župe Sveti Martin na Muri. U tri adventska susreta nekoliko je obitelji zajedno s dušobrižnikom posjetilo odjele gastroenterologije, onkologije, pneumologije, kardiologije i koronarne, nefrologije, kirurgije I i II, traumatologije i ortopedije, dok su na Badnjak susret s hospitaliziranom djecom animirali mladi iz molitvene zajednice Totus Tuus iz Čakovca.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije